UEFA Európa Liga
LABDARÚGÁS, UEFA EURÓPA LIGA
2018. május 15. 13:37, kedd

Szerdán jön a Marseille - Atlético, azaz az UEFA Európa Liga fináléja!

Elérkeztünk a második számú európai kupasorozat döntőjéhez, amelyet - szerda este 20:45-től - az Olympique Marseille és az Atlético Madrid vív egymással. Íme, néhány érdekesség, amit a lyoni aranymeccsről tudni érdemes!
(fotó: uefa.com)

Nem gyakran szoktunk ilyen információkkal jelentkezni, ám most mégis megtesszük: az alábbiakban néhány, talán kevésbé ismert tényt olvashatnak az UEFA Európa Liga szerdai fináléjáról, amelyet természetesen ÉLŐben követhetnek majd nyomon a DIGI Sport 1-en!

Kik játsszák a döntőt?

Bár bagatell lehet a felvetés, de nem árt megemlíteni, mit érdemes tudni az Olympique Marseille-ről és az Atlético Madridról. A kikötővárosiak még soha nem nyerték meg az EL-t, ám 1993-ban felülhettek a kontinens trónjára, amikor is elhódították a Bajnokok Ligája-trófeát. A matracosoknak ez a tett soha nem sikerült (bár három elveszített BL-fináléjuk azért van), ellenben kétszer is végső győzelmet ünnepelhettek az Európa Ligában, méghozzá 2010-ben és 2012-ben.

Hol lesz a mérkőzés, és ki a pályaválasztó?

A találkozót a lyoni a stadionban, a Parc OL-ben rendezik, Franciaország harmadik legnagyobb városában. Az 56500 férőhelyes aréna – melyet Stade des Lumières-nek is neveznek - nekünk, magyaroknak is ismerős lehet, hiszen itt játszott labdarúgó-válogatottunk emlékezetes, 3-3-as döntetlent a későbbi győztes Portugáliával, a 2016-os Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában.

Hivatalosan a Marseille lesz a pályaválasztó, ugyanis az elődöntők sorsolása ezt az eredményt hozta magával. Elvileg mindkét alakulatnak lehetősége lesz elsőszámú szerelésében pályára lépni, de amennyiben ütköznek a színek, a spanyolok lesznek kénytelenek változtatni (erre valószínűleg nem kerül majd sor).

A játékvezető

A mindkét fél számára kulcsfontosságú párharcon a holland Björn Kuipers fújja majd a sípot, segítői pedig Sander van Roekel és Erwin Zeinstra lesznek. Az alapvonali játékvezetők szerepében Danny Makkeliét és Pol van Boekelt láthatjuk majd, a negyedik spori pedig a lengyel Szymon Marciniak lesz.

Kuipersnek nem ez lesz az első rangos európai kupadöntője: a németalföldi sípmester vezette a 2013-as EL-finálét, melyen a Chelsea és a Benfica nézett farkasszemet egymással, és ő dirigált a 2014-es, Atlético Madrid – Real Madrid házi BL-döntőn is – amelyet Diego SImeone legényei 1-1-es rendes játékidőt követően végül hosszabbításban 4-1-re elveszítettek, így biztos, hogy nincsenek jó emlékeik a játékvezetőről.

Mit kap a győztes?

Az Európa Liga-serleg 15 kilogrammot nyom, amivel messze a legnehezebb az UEFA ezüstgyűjteményében. Hogy még nehezebb legyen majd a nyertes gárda csapatkapitányának dolga, fogantyúk sem találhatók a kupán. Az Európai Labdarúgó Szövetség emellett 40 érmet is ad a játékosoknak és a stábnak, és ne felejtsük el azt a közel sem elhanyagolható tényezőt sem, hogy a sorozat győztese automatikusan a BL csoportkörébe jut – erre pedig a galloknak lenne nagyobb szükségük, hiszen az Atléti már biztosította helyét az elit mezőnyben, méghozzá La Liga-pozíciójának köszönhetően.

A megnyitó és a nagykövet

Egy francia DJ-páros, az Ofenbach nevű formáció zenél majd a megnyitón, de szerdán és csütörtökön a szurkolókat egy fesztivál is várja a Place Bellecour-on.
A döntő nagykövete Éric Abidal lesz, aki Lyon külvárosában született, és három szezonon keresztül erősítette az oroszlánokat, mielőtt 2007-ben a Barcelonához szegődött volna.

Reméljük, ezek az információk csak megerősítették Önöket abban, hogy érdemes lesz velünk tartani szerda este. Ne feledjék, május 14., DIGI Sport 1 – közvetítésünk pedig már 20 órakor kezdetét veszi.

DIGI Sport – Mindenünk a sport!

LABDARÚGÁS, UEFA EURÓPA LIGA, DÖNTŐ
Olympique Marseille - Atlético Madrid Szerda, 20:00, DIGI  Sport 1, ÉLŐ
A találkozó 20:45-kor kezdődik.  

 

DIGI Sport 1 ÉLŐ műsor
06:55
Reggeli Start
(benne Sport 24), ÉLŐ A program élőben látható
13:30
Tenisz
WTA-világbajnokság, Szingapúr A program élőben látható
18:00
Sport 24
A DIGI Sport hírműsora A program élőben látható
18:15
Kosárlabda
női Európa Kupa, Szekszárd - Cinkarna Celje A program élőben látható
DIGI Sport 2 ÉLŐ műsor
Ezen a napon nincs élő program.
DIGI Sport 3 ÉLŐ műsor
Ezen a napon nincs élő program.
DIGI Sport © 2010-2018 - Minden jog fenntartva. - Felhasználási szabályzat - Általános hirdetési feltételek
Tilos a digisport.hu tartalma bármely részének vagy egészének a szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.