Lovasíjász-vb 2018
LOVASÍJÁSZ-VILÁGBAJNOKSÁG
2018. július 08. 17:20, vasárnap

Teljes magyar siker Pomázon! - VIDEÓKKAL

Magyar szempontból fantasztikusan zárult a Pomázon rendezett I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság, ugyanis a felnőttek között Maucha Levente, míg a juniorok között pedig testvére, Maucha Ágnes végzett az élen.

Az előző napokban zajló selejtezőket követően alakult ki a döntő húsz fős mezőnye, ahol tíz felnőtt és tíz junior versenyző, köztük öt honfitársunk küzdhetett meg a világbajnoki címért. A versenyzők a selejtezőben szerzett pontok 50%-át hozták magukkal, ehhez adódtak hozzá a versenyszámokban szerzett pontok, így alakult ki az összesített végeredmény.

A négy darab öt fős csoportokba osztott versenyzőknek (az elsőben kapott helyett Némethy Christoph és Fehér Dorottya, a másodikban Tóth István, a harmadikban Maucha Ágnes, míg a negyedikben pedig Maucha Levente) három versenyszámban, magyar, koreai, valamint lengyel versenystílusban kellett megmutatniuk tudásukat.

MAGYAR DÖNTŐ


Az első pályán magyar stílusban küzdöttek a felek, amely egy kimagasló lovas- és íjásztudáson alapuló, kifinomult stílus, amire a rendkívüli tűzsebesség és a sorozatlövés jellemző. A három futamból álló versenyszámban remekül teljesítettek honfitársaink, hiszen a döntő első részét követően összetettben Némethy Christoph vezetett 80,670 ponttal, őt követte Maucha Ágnes 73,030 ponttal, míg a harmadik helyen Maucha Levente állt 70,380 ponttal. Fehér Dorottya a tizennegyedik, míg Tóth István a tizennyolcadik pozícióból várhatta folytatást.

A második pályán koreai stílusban mérték össze tudásukat, erre a versenyszámra a dinamikus, gyors vágtából leadott egyes lövések a jellemzőek. Itt is három futamból állt a verseny, először kettő, majd három, végül pedig öt táblára lőttek a versenyzők, ráadásul ezúttal időkorlát is volt, ám a gyorsaság is számított, hiszen ez akár pluszpontokat is érthetett.

Ezt a versenyszámot végül a román Mihai Cozmej nyerte meg Maucha Ágnes előtt, Maucha Levente negyedik, Tóth István nyolcadik, Némethy Christoph tizennyolcadik, míg Fehér Dorottya tizenkilencedik lett. A finálé második felvonását követően továbbra is három magyar versenyző állt az összetettben az első három helyen, csupán a sorrend a változott, hiszen Maucha Ágnes ugrott az élre, őt követte testvére, Maucha Levente, míg az ezúttal rosszabbul teljesítő Némethy visszacsúszott a harmadik helyre.

KOREAI DÖNTŐ


Zárásként pedig jöhetett a lengyel, más néven vadász pálya, ami egy technikás, hosszú pálya, ahol különböző távolságokban elhelyezett célokra lőttek a versenyzők. Nem meglepő módon az első három helyen lengyel versenyzők zártak, a legjobb magyar Maucha Levente hatodik lett, míg Némethy Christoph a nyolcadik, Tóth István a tizennegyedik, Maucha Ágnes a tizenhatodik, míg Fehér Dorottya a tizenkilencedik helyen zárta a futamot.

Végül pedig következett a pontok összesítése, ami után kiderült, hogy nagy örömünkre teljes magyar sikerrel zárult a világbajnokság: az aranyérmet ugyanis Maucha Levente szerezte meg, a harmadik helyen pedig testvére, Ágnes végzett, ami azt jelentette, hogy a fiatalok között ő teljesített a legjobban, azaz a junior mezőnyben ő lett a világbajnok! Összesítettben a második végül a lengyel Anna Sokólska lett, míg Némethy Christoph az ötödik, Tóth István a tizenharmadik, Fehér Dorottya pedig a tizennyolcadik helyen zárta a versenyt.

LENGYEL DÖNTŐ


 

DIGI Sport 1 ÉLŐ műsor
15:00
Tenisz
ATP-világbajnokság, London A program élőben látható
21:00
Tenisz
ATP-világbajnokság, London A program élőben látható
DIGI Sport 2 ÉLŐ műsor
17:15
Jégkorong
EBEL, Fehérvár AV19 - Dornbirn A program élőben látható
DIGI Sport 3 ÉLŐ műsor
Ezen a napon nincs élő program.
DIGI Sport © 2010-2018 - Minden jog fenntartva. - Felhasználási szabályzat - Általános hirdetési feltételek
Tilos a digisport.hu tartalma bármely részének vagy egészének a szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.