Spanyol labdarúgás
LABDARÚGÁS, JÁTÉKOSSORS
2018. július 09. 16:13, hétfõ

Ronaldo zebra-csíkosban? Napokon belül megvalósulhat a nyár egyik slágerigazolása!

A héten pont kerülhet annak a transzfernek a végére, amelyet hetekkel, hónapokkal ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottunk volna: az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo aláírhat a Juventushoz. Nézzük, mit nyernének a torinóiak, illetve az egész olasz bajnokság, ha megvalósulna az üzlet!
(fotó: Reuters)

Ahogy arról valószínűleg már minden, a sportágat kedvelő olvasónk hallott, egybehangzó nemzetközi sajtóhírek szerint a küszöbön áll a világ egyik legmeglepőbb klubváltása, vagyis Ronaldo-Juventus transzfer.

Nyugodtan kijelenthetjük, kevés olyan edző van a földkerekségen, aki nem tudná szívesen csapatában a világ két talán legjobb játékosának egyikét. Márpedig nehéz lenne azzal vitatkozni, hogy CR az egyik e közül a kettő közül. A luzitán klasszis olyan mutatókkal rendelkezik, és annyi címet nyert klubjaival karrierje során (az egyéni elismeréseket már ne is említsük), amit nehéz lenne bárkinek is reprodukálnia.

Ronaldo a Sporting felnőtt csapatában lehúzott rövid időszak után gyakorlatilag olyan pályafutásba kezdett, amit előzetesen lehet, hogy ő sem várt magától. A lisszaboniak mezében ötször volt eredményes, majd a Manchester Unitedbe igazolt, ahol jócskán javított az ellenfél kapusainak mattolását étintő mutatóján: a vörös ördögök dresszében – 292 fellépése során – 118 alkalommal talált a hálóba, 2008-ban megkapta az Aranylabdát, és a gárdával - ugyanabban az évben - a Bajnokok Ligája-trófeát is elhódította.

Nem is csoda, hogy ez a teljesítmény felkeltette a Real Madrid érdeklődését is, és a királyiak 2009 nyarán – akkor rekordot jelentő, 94 millió eurós áron – meg is vásárolták a portugál sztárt. A madeirai születésű focista pedig jött, látott, győzött és történelmet írt a spanyol fővárosban is: négy BL-győzelem (2014, 2016, 2017, 2018) mellett két bajnoki elsőség és két kupasiker is összejött neki a blancóknál. Ronaldo 2018-ig bezárólag további négyszer lett a világ legjobbjának járó elismeréssel díjazva (2013, 2014, 2016, 2017), és számos rekordot megdöntött. 2016-ban pedig a válogatottal is összejött az áttörés: az ő vezetésével Portugália megnyerte az Európa-bajnokságot.

Az említett egyéni rekordok közül néhány (a teljesség igénye nélkül): a legtöbb szerzett gól az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) versenysorozataiban, a legtöbb gól az európai világbajnoki selejtezősorozatban, a legtöbb találat a Bajnokok Ligájában, és ami talán az egyik legkedvesebb számára: ő lett minden idők legeredményesebb futballistája a Real Madridban – 438 meccsen 450 (egy megpattanó szabadrúgás miatt egíes források szerint 451) alkalommal lőtt vagy fejelt a kapuba.

És, hogy - ha ez nem lenne elég - mit proftálhatna klubváltásából a talján foci?

Természetesen a legjobban a potenciális vásárló, a Juve járhat. A zebrák egyik erősségének azt tartják, hogy vannak ugyan kiemelkedő képességű játékosok a klubnál, de igazi sztárok nincsenek, így nagyon egységes a csapat. Ám könnyen lehet, hogy Ronaldo az a hiányzó láncszem, akivel összejöhetne a hőn áhított BL-diadal. CR már rengetegszer bizonyította, hogy a fontos meccseken sem remeg meg a lába (például 2017-ben, a legrangosabb európai kupasorozat cardiffi fináléjában kettőt vágott Massimiliano Allegri legényeinek), óriási harcos, és maximalizmusa arra enged következtetni, hogy Itáliába szerződése esetén sem adna lejjebb saját magával szemben támasztott elvárásaiból.

És ha mindezek mellé még az eddigi mérkőzés/gól átlag is akár csak megközelíti a királyi alakulatnál nyújtott teljesítményt, akkor a Serie A előző hét kiírásának aranyérmese még az eddigieknél is virágzóbb szezonok elé nézhet.

Anyagilag sem rossz lenne rossz befektetés a Juventusnak, ha megvásárolná Ronaldo-t. Sajtóhírek szerint ez 100 millió euróba kerülne a fekete-fehéreknek, ám ez – ha nem is pillanatok, de – belátható időn belül megtérülhetne. Megemelt áron értékesített bérletek, Ronaldo-mezek és ajándéktárgyak eladása, valamint egy olyan brand, amely „eladhatóbbá”, igazi világsztárok számára is lehetséges állomáshellyé tenné a klubot.

És ez az egész olasz pontvadászat számára fellendülést hozhatna. Persze, meg lehet ezt úgy is közelíteni, hogy a Juve még inkább kilógna a mezőnyből, de úgy is, hogy feltehetően a kiscsapatok találkozóira is többen lennének kíváncsiak (legalábbis Paulo Dybaláék ellen), valamint a többi, nemzetközi kupaszereplésre ácsingózó együttes is mélyebben a zsebébe nyúlna, hogy megerősítse keretét. Utóbbi pedig a mostaninál is több minőségi labdarúgót, edzőt csábíthatna a Serie A-ba, ami hosszú távon mind a Bajnokok Ligájában, mind az Európa Ligában kifizetődhetne.

Ez viszont egyelőre mind csak spekuláció, hiszen hivatalosan még nincs szerződés, nincs aláírás, nincs klubváltás, Cristiano Ronaldo pedig a Real Madrid játékosa. Azonban a héten várhatóan választ kapunk arra, hogy ez így marad-e…
 

DIGI Sport 1 ÉLŐ műsor
06:55
Reggeli Start
(benne Sport 24) A program élőben látható
15:00
Tenisz
ATP-világbajnokság, London A program élőben látható
17:30
Sport 24
A DIGI Sport hírműsora A program élőben látható
17:45
Jégkorong
szlovák Extraliga, DVTK Jegesmedvék - Trencín A program élőben látható
21:00
Tenisz
ATP-világbajnokság, London A program élőben látható
DIGI Sport 2 ÉLŐ műsor
Ezen a napon nincs élő program.
DIGI Sport 3 ÉLŐ műsor
Ezen a napon nincs élő program.
DIGI Sport © 2010-2018 - Minden jog fenntartva. - Felhasználási szabályzat - Általános hirdetési feltételek
Tilos a digisport.hu tartalma bármely részének vagy egészének a szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.