Hírek
REGGELI START
2013. február 08. 09:55, péntek

Vaskuti: A kajak-kenuban álom a pedagógusbér

Működésképtelenség határán van a kajak-kenusport, ahol az edzők számára álom a pedagógusbér, a szakmai műhelyek Budapesten vannak a legnagyobb bajban, a fő szponzorok a szülők, s eközben a kormány tavalyi gyorssegélye miatt a MOB idén kevesebb támogatást adott - állítja a szövetség szakmai alelnöke, Vaskuti István, aki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában lenni vagy nem lenni-állapotról beszélt, hozzátéve: a piramis nem állhat csak a csúcsából.

„A kajak-kenunak idén 303 millió forint sportszakmai támogatást ítélt oda a MOB, miközben tavaly ez az összeg 500 millió forint felett volt. Bajba kerültünk a saját sportágunk előtt is: miközben a kormány megértette, hogy a működésképtelenség határára kerültünk és adott ennek orvoslására egyszeri egymilliárdot a költségvetés tavalyi tartalékkeretéből, addig a MOB saját hatáskörben felülbírál, kevesebbet ad a szakmára, ráadásul sikeres olimpiai szereplés után” - nehezményezte a szövetség alelnöke.
 
Vaskuti hozzáfűzte: „Méltánytalan a sportág körülményeit javító egyszeri kormányzati segítséget összekeverni az éves sportszakmai támogatással. A süllyedő hajót próbáljuk felszínen tartani, lyukakat tömködünk, energiaszámlákat fizetünk: most láttam Csepelen, ahogy Ludasi Róbert, a legendás edző gyakorlatilag villanyokat és fűtést kapcsolgatva bolyong a vízitelepen, hogy életben maradhassanak a centinkénti spórolással. Vagy ott a BKV Előre esete: azért küzdöttek, hogy egyáltalán ott maradhassanak a telepen társadalmi munkában. A baj Budapesten a legnagyobb.”
 
„Megértem a MOB-ot is: sportágak tömege tartozik hozzájuk, az élsporton túl minden sportfeladat oda került, ez bizony sok érdekkel-szavazattal bír, miközben a kajak-kenu milliárdos gyorssegélye feltűnést keltett. A nagy empátiával segítő szponzorok is megtorpantak a kormányzati segítség hírére, a magyar közgondolkodás nemigen tudja feldolgozni az ilyen eseteket. Értem a hazai valóságot, a bajokat, de itt lét és nemlét kérdése van napirenden a legeredményesebb sikersportban. Piramis nincsen csak csúcsból, tessék megérteni” - mondta az olimpiai bajnok kenus sportvezető.
 
„Nem a kajak-kenu érte el a kormánynál a sportágunk extra támogatását, hanem a kormány ismerte fel, hogy csődben vagyunk, s kell az egyszeri segítség. Nem tudjuk így tovább működtetni a sportágat: ma a kajak-kenu legnagyobb szponzorai a szülők, a családok, de nem bírják tovább a 6-8 ezres tagdíjakat fizetni, nem beszélve az eszközök, a ruhák és a versenyeztetés költségeiről. Eljutottunk a végpontra” - tette hozzá Vaskuti István.
 
„A kajak-kenu sportban az edzői fizetésekről annyit: álom számunkra a pedagógusbérek szintje. Nálunk nincs edzőhiány, mert senkit nem tudunk felvenni, miközben elöregszik a gárda. Világbajnok versenyzők készülnek nulla fizetéssel, nem csoda az elvándorlás. Bizonytalan munkakörülmények, csúszó fizetések, nemhogy fűtetlen edzőtermek, inkább az a jellemző, hogy fűtés sosem volt. Én az Építőkben nőttem fel 1966-78 közt, futás után télen rajtam száradt meg a ruha. Dombi Rudolfék ma ugyanolyan gyalázatos körülmények közt készülnek ott” - érzékeltette a helyzetet a szövetségi alelnök.

A TELJES BESZÉLGETÉST MEGTEKINTHETIK A LEJÁTSZÓRA KATTINTVA:

 

 

DIGI Sport 1 ÉLŐ műsor
06:55
Reggeli Start
(benne Sport 24), ÉLŐ A program élőben látható
13:30
Tenisz
WTA-világbajnokság, Szingapúr A program élőben látható
18:00
Sport 24
A DIGI Sport hírműsora A program élőben látható
18:15
Kosárlabda
női Európa Kupa, Szekszárd - Cinkarna Celje A program élőben látható
DIGI Sport 2 ÉLŐ műsor
Ezen a napon nincs élő program.
DIGI Sport 3 ÉLŐ műsor
Ezen a napon nincs élő program.
DIGI Sport © 2010-2018 - Minden jog fenntartva. - Felhasználási szabályzat - Általános hirdetési feltételek
Tilos a digisport.hu tartalma bármely részének vagy egészének a szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.