DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Röplabda

Horgászattal enyhíti a röplabda hiányát

Szakmáry Gréta az egyik legmagasabban jegyzett magyar röplabdázó, akit a vízparton horgászat közben értünk utol telefonon. Egy hónapja jött haza Németországból, ahol is az első osztályú Schwerin csapatával az eddigi három szezonjában egy bajnoki és egy kupaarany mellett háromszor nyerte meg a Német Szuperkupát, míg a CEV Kupában két éve és idén is a legjobb négyig menetelt. Ebben az idényben 16 mérkőzésen szerzett 231 pontjával együttese legeredményesebbje volt. Továbbá nem csak csapata legjobbja lett a félbeszakadt idényben, de néhány napja az idei szezon Bundesliga álomcsapatába is beválasztották. A mostani szezon során négyszer választották az adott mérkőzés legjobbjának, ezzel vívta ki az elismerést. Most, a beszélgetésünk alatt még szerencse, hogy nála volt a fülhallgatója, mert így a telefon helyett a botot foghatta.

Horgászattal enyhíti a röplabda hiányát
(fotó: Instagram)

- Van kapás?

- Igen, éppen jó szériában vagyunk, Édesapámmal horgászunk és pont most van kapása, már a tizenkettedik pontynál tartunk.


- Ha a kifogott halak között lenne olyan, amelyiktől kívánni lehetne hármat most, ebben a helyzetben, mi lenne az?

- Hogy jöjjön a nagyapja is! Az pedig jó nagy legyen, ezt szoktam kérni, illetve a mostani helyzetben az aranyhaltól azt kérném, hogy vissza mehessek a pályára, mert nagyon hiányzik. Minden sportoló számára rémálom ez a helyzet. Éppen Édesanyámmal beszélgettünk, aki maga is válogatott diszkoszvető volt, hogy el sem tudjuk képzelni, az olimpiára készülő sportolók mit érezhetnek most.


- Tél végén, tavasz elején, miközben még javában zajlott a német bajnokság és dübörögtek az edzések, Önöknél mik voltak a legelső jelei ennek a mostanra kialakult helyzetnek?

- Amikor először hallottuk, hogy Kínában felbukkant ez a vírus, és hogy Európába, Olaszországba már betört ez a járvány. Az elején úgy voltunk vele, hogy valószínűleg zártkapus mérkőzésekkel meg lehet majd oldani. Már ezt is nehezen fogtuk fel, hiszen nálunk mindig teltházas meccsek vannak, akkor is, ha az utolsó helyezett látogat el hozzánk. Így meg aztán pláne, hogy vezettük a bajnokságot, továbbá sikerült a CEV Kupában a négybe jutni. Emlékszem, március tizenkettedike volt és iszonyatosan készültünk a Stuttgart elleni utolsó alapszakasz meccsünkre, merthogy egy győzelemmel biztosítottuk volna az első helyünket. Akkor már voltak csapatok a német bajnokságban, amelyek kijelentették, hogy a következő mérkőzések zártkapusak lesznek. Aztán kaptuk mi is a hírt, hogy üres lelátók előtt kell lejátszanunk ezt a nagyon fontos találkozót, majd egy napra rá jött a hír, hogy befejeződött a bajnokság.


- Milyen körülmények között érkezett a bajnokság befejezésének híre?

- Nem túlzok, az idény legjobb edzése zajlott éppen, ugye, a Stuttgart ellen készültünk gőzerővel. A lányokkal egymás ellen játszottunk és nagyon jól ment a játék, mindenki beleadott apait-anyait, 40-38 lett a vége, szóval zseniálisan ment mindenkinek. Aztán edzés közben telefonon kapta az edzőnk hírt a német szövetségtől. Nem akarta leállítani az edzést, mi láttuk rajta, hogy nagyon rossz hírt kapott, majd a végén közölte velünk, hogy befejeződik a német bajnokság.


- Hogyan érintette?

- Senkinek nem kívánom azt az érzést, nem tudtuk felfogni. Azért is volt nehéz, mert második éve tudtuk megtartani azokat a játékosokat, akik tavaly is itt voltak és tényleg egy nagyon jó csapatközösség alakult ki. Irtó rossz volt belegondolni abba, hogy ennek most, itt, így, ebben a formában visszavonhatatlanul vége, hogy valószínűleg már nem játszhatunk együtt, nem érhetjük el a kitűzött célokat. Napokig ültem otthon és nem tudtam felfogni, hogy akkor most mi történt. Egy merő gyász volt, hogy vége lett, befejezés nélkül és nem tehettünk ellene semmit, miközben egy helyes döntés volt, mert az egészség az első.


- A hazaérkezés után karantén következett?

- Nehéz döntés volt a szüleim miatt, hogy hazajöjjek-e vagy sem. Óvni akartam őket, majd végül jöttem és ugyan, hatósági karantén alá nem vontak, de én kéthetes önkéntes karantént vállaltam. A karantén ideje alatt is és azóta is próbálom formában tartani magam. Egyébként, amint kiderült a hazautazásom, Apukámat izzítottam, hogy egy szobabiciklit szeretnék otthonra, amit beszerzett. Panellakásban lakunk és a szomszédok nem örültek volna a röplabdázásnak a nyolcadikon. Ott azért nehéz volt megoldani a kéthetes karantén alatt a mozgást, de így végül sikerült. Délelőtt jóga és átmozgatás volt a program, egyébként pedig a Schwerin csapatától kaptam otthoni edzésprogramot, továbbá a válogatottban volt erőnléti edzőnk Darabos Balázs, akivel konzultálok és tőle kérek segítséget. A két hét leteltével pedig, ezek az edzésprogramok maradtak a mai napig, továbbá nem messze tőlünk van egy erdő egy tornapályával és Anyukámmal oda járunk ki biciklivel és ott sportolunk.


- Nehéz ebben a helyzetben bármit is tervezni, de két hete szerződést hosszabbított csapatával. Azt gondolnánk, könnyű döntés volt…

- Őszintén mondom, életem eddigi legnehezebb döntése volt ez a mostani, mert mondhatjuk, hogy tényleg nagyon jó szezont futottam itt a csapatomnál és nagyon szerettek volna megtartani, de kilátásban voltak más szerződések is. Mérlegelnem kellett, hogy ebben a helyzetben, mondhatni gazdasági helyzetben mi lehetne a legjobb a számomra, mert most bárhol megnézzük, mindenhol visszaesnek a fizetések. Nekem gyerekkori álmom, hogy szeretnék egyszer Olaszországban és Törökországban játszani, és most lett volna rá lehetőség, de konkrét ajánlat még nem volt, viszont a Schwerin presszionált, hogy minél előbb döntsek. Ismerjük Németországot, gazdaságilag egy elég stabil országról beszélünk, és eddig is bármit megígértek, azt teljesítették. Végül így döntöttem, egy évet maradok. Remélem, nem bánom meg! Biztosan nagy változások lesznek nálunk is a csapatnál, kicserélődik a csapat.


- Viszont a célok ugyanazok…

- Igen, a Szuperkupa, a Német Kupa és a bajnokság. Továbbá, ha minden jól megy a Bajnokok Ligájában is tudunk indulni. A kupában nem jutottunk döntőbe, de mivel mi vezettük a befejezetlen bajnokságot, ezért szerintem nekünk lesz jogunk indulni a BL-ben, de ugye, ez még nem egy eldöntött dolog. Viszont, ha BL, akkor ott cél lesz természetesen minél jobb eredményt elérni.


Ebben a bizonytalanságokkal teli időszakban ad némi örömet, hogy néhány napja bekerült a Bundesliga álomcsapatába.

- Nagyon örültem neki, mert tényleg nagyon sok munkát fektettem az idei évbe. Főleg, hogy a tavalyi évem rosszul indult egy deréksérülés miatt, így kiestem a kezdő hatból, utána pedig ilyenkor nagyon nehéz visszakerülni, és ezt az évet szerettem volna visszahozni, ezért nagyon örültem neki, hogy sikerült az idei kezdő „aranycsapatba” bekerülni.


- Ha már örömök, akkor a horgászat is ad boldogságot ebben a nehéz helyzetben. Honnan van ez a horgászszerelem?

- Rengeteget jártunk olyan pici korunkban kempingezni, amikor mi testvérek még tejesládában fürödtünk, és Édesapám nagy horgász, így már egész kiskoromban megfertőzött vele engem is. Amikor csak tehetjük, kijövünk és a jelenlegi helyzet ezt lehetővé teszi. Épp itt mondja most Apu, hogy már négyévesen húztam a csontikukacot a horogra. Egyébként sokan mondják, hogy unalmas sport, számomra meg pont nem, mert én végig izgulok és várom, hogy mikor lesz kapásom. Ez nekem nagyon jó kikapcsolódás.


- A szerelékek készítését is szereti?

- Nincsen problémám ebből, szereléket készítek, felcsalizok, bedobok, és meg is pucolom a halat, szóval nincsen semmi problémám ezekkel.


- Hova járnak horgászni?

- Régen sokat jártunk a Dunára, az elmúlt években Tiszavasváriba járunk a Kacsás-tóra. Édesanyám innen származik, és „békeidőben” összekötjük családlátogatásokkal is. Reméljük, ezek az idők hamarosan visszatérnek és akkor a sport is újra örömmel tölthet fel mindenkit, szurkolókat, sportolókat egyaránt.

KALMÁR ÁGNES


Megtekintések száma: 588 2020-04-23 14:41:21
Hová tűntél?

Élő közvetítések

DIGI Mobil Oldalsáv


DIGI Sport Kvíz

TV Műsor
DIGI Sport 1
00:20 - Strandfoci
Magyar Kupa, döntő, ism.
01:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 06:45 - Reggeli Start
válogatás
07:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:55 - Labdarúgás
UEFA Európa Liga, Sevilla - AS Roma, ism.
09:45 - Labdarúgás
UEFA Európa Liga, Internazionale - Getafe, ism.
11:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
11:40 - Labdarúgás
UEFA Európa Liga, Wolverhampton - Olympiakosz, ism.
13:30 - Labdarúgás
UEFA Európa Liga, Basel - Frankfurt, ism.
15:20 - Tenisz
WTA-torna, Palermo, ism.
19:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 19:30 - Tenisz
WTA-torna, Palermo, döntő
21:30 - Labdarúgás
UEFA Európa Liga, Manchester United - LASK, ism.
23:20 - Labdarúgás
UEFA Európa Liga, összefoglaló, ism.
23:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
DIGI Sport 2
00:05 - Félelem nélkül
Autósmagazin, ism.
00:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Tenisz
WTA-torna, Palermo, ism.
09:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
09:10 - Tenisz
WTA-torna, Palermo, ism.
11:10 - Jégkorong
EBEL, Fehérvár AV19 - Dornbirn, ism.
13:45 - Jégkorong
szlovák Extraliga, DVTK Jegesmedvék - MAC Újbuda, ism.
16:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:25 - Jégkorong
EBEL, Fehérvár AV19 - Villach, ism.
19:00 - SuperEnduro-vb
Budapest, ism.
21:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
21:50 - Jégkorong
férfi Bajnokok Ligája, OSC Újbuda - FTC Telekom, ism.
23:25 - Tenisz
WTA-torna, Palermo, döntő, ism.
DIGI Sport 3
07:00 - Strandkézilabda
női elődöntő, ism.
07:45 - Strandkézilabda
férfi elődöntő, ism.
08:30 - Strandkézilabda
női döntő, ism.
09:15 - Strandkézilabda
férfi döntő, ism.
10:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:10 - Strandfoci
NB I, döntő, ism.
11:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, Brescia - Sampdoria, ism.
13:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
13:20 - Labdarúgás
Serie A TIM, Lecce - Parma, ism.
15:10 - Labdarúgás
Serie A TIM, Atalanta -Internazionale/Napoli - Lazio körkapcsolás, ism.
17:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
17:10 - Labdarúgás
Serie A TIM, Juventus - AS Roma, ism.
19:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, Bologna - Torino, ism.
21:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
21:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, szezonvisszatekintő 2019/2020, ism.
22:40 - Félelem nélkül
Autósmagazin, ism.
23:10 - Lovassport
Díjugrató GP, 3. forduló, Nemzeti Lovarda, ism.
TV Műsor


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse