DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Amerikai futball

Tampában is tovább él a Tom Brady-mítosz?

Magyar idő szerint vasárnap késő este a Tampa Bay irányítója, Tom Brady ismét történelmet írt: a Green Bay ellen bevezette a Buccaneerst az LV. Super Bowlba, így megvan rá az esélye, hogy 43 esztendősen megszerezze hetedik bajnoki gyűrűjét is. De vajon tényleg csak róla szól minden „Tampa Bradyben”?

Tampában is tovább él a Tom Brady-mítosz?
(fotó: Tampa Bay Times)

Amikor a Glazer család márciusban bejelentette Tom Brady megszerzését, sokan csak legyintettek. Az akkor 42 esztendős QB húsz varázslatos szezon után köszönt el a New England Patriotstól, attól a csapattól, ahol egész pályafutását töltötte, és ahol minden idők legjobb irányítójává vált, és amellyel rekordot jelentő, hat Vince Lombardi-trófeát nyert. Mert annak ellenére, hogy Brady múltja megkérdőjelezhetetlenül dicső, és egybehangzó szakértői vélemények szerint - ahogy nem egészen egy sorral feljebb már említettük - ő minden idők legjobb irányítója az NFL-ben (és rengeteg fórumon őt tartják poszttól függetlenül is a legjobbnak), a képességei nyilván koptak az évek alatt, ráadásul a Patstől sem feltétlenül úgy jött el, mint egy olyan játékos, akinek karrierjében még sok ellőni való puskapor lenne.

Mert 2019-ben még ugyan összejött egy bajnoki cím a New Englandnek, a gárda egy évre rá már a playoff első körében elköszönt a további küzdelmektől (a nem túl acélos Tenessee ellen), és persze kérdés volt, hogy milyen motivációkkal érkezik majd akkor még ismeretlen új kenyéradójához a szupersztár, aki nem sokkal a kiesés után bejelentette távozási szándékát. Gondolhatnánk, hogy egy Tom Bradyre mindenki le akar csapni, de a helyzet persze nem ilyen egyszerű. Ha egy együttes hosszú távra tervez az NFL-ben (mint például a Kansas City Patrick Mahomes esetében), akkor egy fiatal irányítót draftol a hamarosan leköszönő QB mögé (szépen lassan a Patriotsban is le szerették volna váltani a „tábornokot”), akit pár év alatt beépít a csapatba és a játékrendszerbe. Csak hát egy 42 éves játékossal nyilván nem lehet így tervezni, és az is biztos, hogy egy Brady-szintű brand esetében nem fér bele, hogy ne ő legyen az egyetlen és legfontosabb.

- Persze nem lehetetlen az ilyen sem, 2012-ben a Denver látott potenciált az Indiannapolistól elköszönő Peyton Manningben, aki kétszer is nagydöntőbe vezette a Broncost, és második nekifutásra – 2016-ban – révbe is ért az együttessel. Más kérdés, hogy a szintén a legjobbak között emlegetett idősebb Manning testvér akkor még „csak” 36 éves volt, és ötéves kontraktust írt alá, ám végül 2016-ban visszavonult. -


Brady és Bill Belichick vezetőedző a Patriotsnál (Chowders and Champions)


És így jött képbe a Tampa. Egy olyan klub, amely 2002-ben ugyan megnyerte a Super Bowlt, de 2007 óta még csak rájátszásban sem járt. Egy ilyen alakulat bátrabban kockáztathat, és könnyebben is alkalmazkodhat a gárda átalakításával vagy az irányítóhoz történő igazításával, mint egy olyan franchise, ahol a hosszú távú stabilitás és – ideális esetben – konferencia- és NFL-dominancia a cél. Persze a legendának voltak is kérései, a kedvéért a Buccaneers megszerezte az irányító egyik kedvenc tight endjét, Rob Gronkowskit, valamint az elkapó Antonio Brownt is. A klub a mezét is megújította (mikor máskor tett volna ilyet, mint egy ilyen csillag megkaparintásánál), és Brady érkezése nem csak a dresszek, de a többi relikvia esetében is jól funkcionált: a Tampa Bay ajándékboltja a QB aláírásának napján annyi bevételt termelt, mint az azt megelőző két hétben összesen.


Brady másodvirágzását éli Tambában (Reuters)


És bár Tom Brady rekordjait és díjait gyakorlatilag lehetetlen mind felsorolni (azért a legfontosabbak: hatszoros Super Bowl-győztes, négyszeres Super Bowl-MVP, háromszoros NFL-MVP), természetesen az idő neki sem dolgozik, így a Buccaneers valamennyire zsákbamacskát húzott az ő leigazolásával, mellyel azért – a fizetési sapka miatt – értelemszerűen le is kötötte más játékosokra költhető tőkéje egy részét. De ez a befektetés eddig abszolút megtérülni látszik.

A playoff elérése a megerősített Tampától még úgy-ahogy elvárható lett volna, de Brady már az alapszakaszban is villogott. Az irányító kiosztott 40 touchdown-passzt (a csapat történetében ez rekord), és neki lett a legjobb passzmutatója is (102,2). A Buccaneers végül 11-5-ös mérleggel zárt, és talán ennek súlya akkor érzékeltethető igazán, ha elmondjuk, az együttes 2010 óta nem tudott kétszámjegyű győzelmet felmutatni. Ezek után jött a rájátszás, ahol a Tampa Bay már a wild card-körben is érdekelt volt, ott a Washingtont fektette két vállra, majd Drew Brees búcsúmeccsén múlta felül a New Orleanst, hogy aztán vasárnap, a már érintőlegesen hivatkozott főcsoport-döntőn 31-26-ra verje az Aaron Rodgersszel felálló Green Bayt. Ha az előbbi két csapatot nem is feltétlenül, a Packerst már egyértelműen esélyesebbnek tartották a fogadóirodák, de Brady adott három TD-passzt, és három interceptionje ellenére is diadalra vezette társait. Lehet mondani, hogy ez nem egyedül ő érdeme, és ez minden kétséget kizárólag igaz is, ám vitathatatlan az ő személye, az, hogy egy ekkora bajnok is a pályán van, a nehéz pillanatokon is átlendíthet egy csapatot.
 


Brady a Packers elleni mérkőzés után ünnepel (Reuters)


És így jöhet a 43 esztendős QB tizedik(!) Super Bowlja, ahol hetedik gyűrűjére hajthat. Feltételezzük, felesleges hozzátenni, hogy már a kilencedik nagydöntő is rekordnak számított, ahogyan a hat elsőség is. Az egyik, saját maga által felállított csúcsot már megdöntötte, és nyilván mindent meg fog tenni azért, hogy ne csak a kilences ugorjon tizesre, hanem az a hatos is hetesre változzon. Persze ehhez nehezebb feladat nem is állhatna a Buccaneers előtt, hiszen szűk két hét múlva a címvédő, és már említett Kansas City Chiefset kellene valahogy legyűrnie, ahol Mahomes és az egész támadógépezet megállíthatatlannak tűnik. Generációk csatája is ez egyben, hiszen a mindössze 24 éves, már Super Bowl-győztes Mahomes néz farkasszemet minden idők legjobbjának tartott, karrierje vége felé kacsintva még egy nagyot villantani vágyó Bradyvel.

Persze nem elhanyagolható tény, hogy a mindent eldöntő ütközet Tampában lesz (a Super Bowl históriájában először játszik egy csapat a saját stadionjában), ami az amúgy is magas motivációt a többszörösére növelheti, hiszen nagyjából 22 ezer fanatikus buzdíthatja majd az alakulatot. És, ha már a város és az öböl neve: amikor még áprilisban Bradyt egy, a koronavírus-járvány miatt zárva tartó parkból elküldték a rendőrök, a város polgármestere, Jane Castor egy vicces levélben kért bocsánatot az irányítótól, majd utalt arra, hogy sajtóhírek szerint a Buccaneers 12-ese le akarta védetni a „Tompa Bay” és a „Tampa Brady” neveket. Így fogalmazott: „Tom, ez itt Tampa Bay. Ha nyersz nekünk Super Bowlt, beszélhetünk a Tampa Bradyről”. Ekkor talán még a város első embere sem sejtette, mennyire hamar aktuálissá válhat az erről folyó diskurzus…POLGÁR GÁSPÁR


Megtekintések száma: 3701 2021-01-26 15:11:04
REGGELI START FM

DIGI Mobil Oldalsáv

Hová tűntél?


TV Műsor
DIGI Sport 1
00:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
00:10 - Reggeli Start
válogatás
06:30 - Autósport
DTM, Monza, összefoglaló, ism.
07:25 - Eb-percek
Futball Eb elemző műsor, ism.
07:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
ÉLŐ 07:55 - Reggeli Start
(benne Sport 24)
09:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
09:10 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
09:20 - Labdarúgás
Premier League, West Brom - Leicester, ism.
11:10 - Sportlövő Magazin, ism.
11:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
11:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 12:00 - Tenisz
WTA-torna, Eastbourne, negyeddöntők
20:10 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
20:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 20:30 - Labdarúgás
Premier League 100 - Peter Crouch
21:00 - Tenisz
WTA-torna, Bad Homburg, ism.
23:00 - Tenisz
WTA Magazin, ism.
23:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:40 - Reggeli Start
válogatás
DIGI Sport 2
00:15 - Eb-percek
Futball Eb elemző műsor, ism.
00:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 06:30 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
06:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:50 - Tenisz
WTA-torna, Eastbourne, ism.
10:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
11:00 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
11:05 - Reggeli Start, ism.
ÉLŐ 12:00 - Tenisz
WTA-torna, Bad Homburg, negyeddöntők
16:10 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
16:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 16:30 - Tenisz
WTA-torna, Bad Homburg, negyeddöntők
20:30 - Autósport
DTM, Monza, 1. verseny, ism.
22:05 - Autósport
DTM, Monza, 2. verseny, ism.
23:40 - Labdarúgás
Premier League 100 - Peter Crouch, ism.
DIGI Sport 3
01:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Tenisz
WTA-torna, Bad Homburg, ism.
11:00 - Labdarúgás
Serie A TIM, Hellas Verona - AC Milan, ism.
12:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
13:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
13:05 - Labdarúgás
Serie A TIM, Internazionale - Atalanta, ism.
14:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
15:00 - Reggeli Start, ism.
15:55 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Czine Szilvia
16:05 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:15 - Labdarúgás
Serie A TIM, Torino - Internazionale, ism.
18:05 - Labdarúgás
Serie A TIM, Cagliari - Juventus, ism.
19:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:05 - Vízilabda
férfi Euro Kupa, döntő, 1. mérkőzés, Szolnoki Dózsa - OSC Budapest, ism.
21:25 - Vízilabda
férfi Euro Kupa, döntő, 2. mérkőzés, OSC Budapest - Szolnoki Dózsa, ism.
22:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
22:55 - Tenisz
WTA-torna, Eastbourne, ism.
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse