DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
További labdarúgás

Két méterre volt attól, hogy ő legyen az, aki ma Johan Cruyff

Egymeccses futballrémálmok című sorozatunkban olyan játékosokat veszünk sorra, akikkel kapcsolatban általában mindenkinek egy meccs jut az eszébe. Egy olyan mérkőzés, amin az illető történetesen negatív főszereplő volt. Mai alanyunk Rob Rensenbrink.

Két méterre volt attól, hogy ő legyen az, aki ma Johan Cruyff
Fotó: theversed.com

„A pálya közepén álltam. Éreztem a csöndet, ahogy a labda a kapufán csattant. Egy pillanatra mindenkinek megállt a szívverése”; „Néma csönd lett, mintha kiürítették volna a stadiont. Lehetett volna hallani, ha leejtenek egy gombostűt. Aztán felszabadítottunk, és szinte felrobbant az aréna, mintha gólt szereztünk volna” – így emlékezett vissza később az argentin Leopoldo Luque, illetve Mario Kempes arra a drámai pillanatra. Amikor ha egy kicsit beljebb megy az a labda, akkor…

Mi, magyarok tökéletesen át tudjuk érezni a hollandok helyzetét. Ők Eb-t nyertek labdarúgásban, mi olimpiát. A vb-siker viszont egyik nemzetnek sem jött össze, a hollandok háromszor, mi kétszer játszottunk vb-finálét.

A hollandok 1974-ben már a 2. percben vezetést szereztek a minden idők egyik legjobbjának számító Johan Cruyff-fal felállva. Mégis kikaptak a házigazda NSZK-tól.

Négy évvel később a holland futballisten, Cruyff nem vállalta a vb-szereplést.

Szerencsére volt egy „ikertestvére”. Rob Rensenbrink arcra is nagyon hasonlított rá, és a góllövés szempontjából is remek helyettesnek bizonyult. Igaz, büntetőkből szórta a gólokat Argentínában, de hát a tizenegyest is be kell rúgni, márpedig ő egész karrierje során csupán kétszer (!) rontott a mészpontról.

Hollandia megint fináléba jutott, az akkori kapitány, Ernst Happel szerint már ez bravúr volt akkor és ott.

Ma már történelem, hogy az 1978-as vb-döntőt Argentína nyerte meg 3-1-re Hollandia ellen. Mario Kempes a hosszabbításban 2 gólt szerzett, ezzel pedig világbajnok, a torna gólkirálya és halhatatlan futballista lett.

De ha egy picit vissza tekerjük az idő kerekét, akkor fogjuk látni, hogy ez a futball elképesztően kegyetlen játék tud lenni. Egyetlen mozdulat is teljesen meg tudja változtatni egy labdarúgó teljes életét. Ezzel párhuzamosan pedig egy egész nemzet életét.

A 91. percben tartott a mérkőzés, és 1-1-re állt Hollandia Argentínával. Még nem volt sehol az a Kempes-dupla, még nem volt sehol az argentin diadal, és nem is született volna meg…

Ha…

Persze nincs ha.

A holland Krol végzett el szabadrúgást saját térfeléről, még a kezdőkörből. Hosszú előreívelése kikerülte Olguínt, és éppen Rensenbrink előtt landolt. A nyurga támadó az ötös bal sarkánál elpöckölte a labdát a kimozduló Fillol mellett, az argentinok óriási szerencséjére a jobb kapufa kisegítette őket...

Kb. 2 méteren múlt! Ha egy kicsit beljebb megy a lövés, Hollandia világbajnok, Rensenbrink gólkirály, egyúttal a vb-döntők egyik legdrámaibb góljának szerzője.

Rob Rensenbrink csodálatos focista volt. Egyik csapattársa szerint Cruyff szintjén mozgott, de ezt képtelen volt elhinni.

Bizonyos értelemben ki is lóg ebből a sorozatból, hiszen neki volt egy rakat olyan meccse, amin nagyot alkotott: bekerült mind a ’74-es, mind a ’78-as vb álomcsapatába is!!!

De…

Azért egy mai fiatal fociszerető nyilván hallott Cruyffról, hallott Van Bastenről, talán Rijkaardról, esetleg Gullitról – viszont Rensenbrinkről? Aligha.

2020 januárja óta ő is az égi focipályákon rúgja a bőrt, és haláláig ez a kapufa nyomasztotta őt. Ezzel azonosították.

Rensenbrink már játékosként szélsőségesen introvertált volt, visszavonulása után pedig teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Jobbára horgászattal tengette az idejét. A holland labdarúgásról könyvet író David Winnernek sikerült megtalálnia – már ez bravúr –, és szóra bírnia őt.

„Voltak lövéseink, helyzeteink az első félidőben, vezethettünk volna kettő nullára is. És az a kapufa az utolsó percben? Az nem volt akkora helyzet. Csoda, hogy egyáltalán a kapufát eltaláltam. Nem volt rá esélyem, hogy lekezeljem a labdát, vagy befelé húzzak. Állt egy védő előttem, így egyből lőnöm kellett. A kapus csak egy nagyon keskeny sávot hagyott szabadon. Néha az jár a fejemben, jobb lett volna, ha teljesen elrontom, a kapu közelébe sem megy a lövés. Mert akkor az emberek nem kérdeznének rá. Ha nagy helyzet lett volna, még mindig megviselne, de higgye el, onnan képtelenség lett volna belőni!”

Mi elhisszük, de sajnos a futball már csak ilyen. Néha úgy rögzülnek dolgok, hogy akár még az alapvető logikát is nélkülözik (erre majd érdemes visszatérni a Byron Morenóról szóló részben!).

Hiába lehet igazság abban, amit mondott Rensenbrink, és hiába hagyott ki egyébként már előtte is két helyzetet a fináléban, ettől még ő örökre az a játékos marad, aki nagyjából két méternyire volt attól, hogy az legyen, aki ma Johan Cruyff.

Ferkai Marcell

(A sorozat korábbi részei itt elérhetőek, az ugyanennek a tematikának a pozitív változatát – Egymeccses futballcsodák – pedig ide kattintva lehet olvasni.)


Megtekintések száma: 550 2022-06-14 11:15:17

TV Műsor
DIGI Sport 1
DIGI Sport 2
DIGI Sport 3
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse