DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
További labdarúgás

„Látod, ott van az az ember, aki miatt egész Brazília sírt!”

Egymeccses futballrémálmok című sorozatunkban olyan játékosokat veszünk sorra, akikkel kapcsolatban általában mindenkinek egy meccs jut az eszébe. Egy olyan mérkőzés, amin az illető történetesen negatív főszereplő volt. Mai alanyunk Moacir Barbosa.

„Látod, ott van az az ember, aki miatt egész Brazília sírt!”
(fotó:theversed.com)

A futball rengeteg mindenre tud orvosság lenni. Rengeteg örömöt tud szerezni, ám van egy ördögi oldala is. Egy történelmi vereséget ugyanis sok esetben csak úgy tudnak – valamennyire – megemészteni a szurkolók, ha találnak egy bűnbakot.

Akire ujjal lehet mutatni, hogy miatta történt minden.

Így volt ez – sokak mellett – 1998-ban David Beckhammel, miután az ő kiállítása is hozzájárult Anglia vb-búcsújához. Ám ő legalább négy évvel később győztes góllal tudott vezekelni, szintén Argentína ellen. És aztán már nem kellett mázsás súlyként cipelnie magával a ’98-as butaságát.

Moacir Barbosának viszont nem adatott meg a megbocsátás lehetősége. Úgy, hogy még az ellenfél hőse is amondó volt: nem hibázott!

Nem közismert tény, de volt egy világbajnokság, az 1950-es, amikor egészen érthetetlen módon nem rendeztek klasszikus aranymérkőzést, ehelyett körmeccsek nyomán dőlt el az érmek sorsa.

Mégis jól jött ki belőle a labdarúgás, mert így, ha lehet, még drámaibb volt a végjáték!

Végül is az időrendben utolsó meccs minősült vb-döntővé. Ezen így nézett ki a felállás: ha a brazil válogatott hazai pályán, világrekordot jelentő közönség (200 ezer néző!!!) előtt akár csak egy döntetlent elér Uruguay ellen, világbajnok.

Uruguaynak nyernie kellett a Maracanában a vb-címhez. És a brazilok még vezettek is…

Aztán jött a döbbenetes fordítás, a 2:1-es uruguayi diadal, ami Maracanazo néven vonult be a futballtörténelembe.

Két idézettel próbálom valamennyire visszaadni ennek a meccsnek a történelmi súlyát, bár szavakkal ez szinte lehetetlen.

„Egy egyszerű gól, amely azonban olyan hatással volt, hogy szinte két részre osztotta a brazil történelmet: a Ghiggia győztes találata előtti és utáni szakaszra”; „Minden országnak megvan a maga katasztrofája, a maga Hirosimája. A miénk az uruguayiak elleni vereség volt.” Az első Joao Máximo sportújságírótól, a második Nelson Rodrigues írótól származik.

Ez a bizonyos legendás, uruguayi vb-aranyat érő Alcides Ghiggia-gól a 79. percben született meg. Ghiggia vitte el a labdát a szélen, akárcsak az első gólnál. Középen ismét üresen állt Schiaffino, Moacir Barbosa, a brazilok kapusa ezért ösztönösen előrelépett egy kicsit. Vesztére, mert Ghiggia ezúttal nem centerezett, hanem a rövid sarokba vágta a labdát.

A gólszerző később maga is elismerte, óriási szerencséje volt, mert szinte csak egylabdányi hely volt a kapufa és a kapus között, és ahogy egy brazíliai látogatása során személyesen is elmondta Barbosának, szerinte ez egyáltalán nem volt kapushiba.

Roberto Assaf, a brazil szövetség történésze is arról írt egyszer, hogy legalább hatvanszor látta már a jelenetsort, és nem vélt felfedezni kapushibát.

Mindezt azért kell hangsúlyoznunk, mert azt a találatot évtizedeken keresztül mindenki felrótta szegény Barbosának. Akit amúgy az 1950-es vb legjobb kapusának választottak meg, de a (tulajdonképpeni) döntő után alighanem ezerszer megbánta, hogy nem maradt balszélső. Merthogy amatőr futballistaként ezen a poszton játszott, és három gólkirályi címet is szerzett!

A kapus neve szitokszóvá vált Brazíliában, ő lett a Maracanazo szinonimája.

Rengetegszer fordult elő, hogyha betért egy üzletbe, az emberek felálltak, és távoztak. Húsz évvel a meccs után (!) az egyik üzletben kiszúrta egy nő, rámutatott, és közben azt mondta a fiának: „Látod, ott van az az ember, aki miatt egész Brazília sírt!”

Kevesen emlékeznek ma már, de a ’94-es vb-diadalt megelőzően igencsak rezgett a léc Brazíliának, már ami a kijutást illeti. Barbosa segíteni akart, és úgy döntött, ellátogat a sorsdöntő, Uruguay (…) elleni vb-selejtezőre készülő válogatott edzőtáborába. A bejáratnál távozásra szólították fel. Nehogy megint balszerencsét hozzon!

Azon már meg sem lepődünk, hogy a brazil szövetség elnöke, Ricardo Teixeira megtiltotta, hogy szakkommentátorként dolgozzon a válogatott mérkőzésein.

„Brazíliában a kiszabható legnagyobb büntetés harminc év börtön. Én viszont ötven éve bűnhődöm valamiért, amiről igazából nem is tehetek” – nyilatkozta 2000-ben, nem sokkal a halála előtt.

Szörnyű ilyet leírni, de neki tényleg megváltás lehetett a földi lét vége…

Ferkai Marcell

(A sorozat korábbi részei itt elérhetőek, az ugyanennek a tematikának a pozitív változatát – Egymeccses futballcsodák – pedig ide kattintva lehet olvasni.)


Megtekintések száma: 797 2022-06-16 13:13:28

TV Műsor
DIGI Sport 1
DIGI Sport 2
DIGI Sport 3
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse