DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Spanyol labdarúgás

Aki a kihagyott 11-esével bajnokot csinált a barcelonai Dream Teamből

Egymeccses futballrémálmok című sorozatunkban olyan játékosokat veszünk sorra, akikkel kapcsolatban általában mindenkinek egy meccs jut az eszébe. Egy olyan mérkőzés, amin az illető történetesen negatív főszereplő volt. Mai alanyunk Miroszlav Djukics.

Aki a kihagyott 11-esével bajnokot csinált a barcelonai Dream Teamből
Forrás: sevilla.abc

Borzalmas érzés, ha valaki sorsdöntő helyzetben ront tizenegyest. Mert az ilyesmi ráéghet az emberre. Ennél már csak az szörnyűbb, amikor valaki azért állt oda, mert mások nem vállalták el a lövést – így járt nem is oly rég a PSG fiatalja, Xavi Simons.

Ráadásul ez az apróság utólag már senkiben sem marad meg. Bennem is csak most, amikor ehhez a cikkhez gyűjtöttem az információkat, tudatosult, hogy finoman szólva nem volt alapvetés, hogy Miroszlav Djukicsnak kell leállítania a mészpontra a labdát 1994. május 14-én.

A ’93–94-es idény zárónapja előtt még a Barcelona és a Deportivo La Coruna reménykedhetett a spanyol bajnoki címben. A Deportivo kezében volt a saját sorsa, győzelemmel biztos lett volna a bajnoki címe, ám mivel csak két ponttal vezetett, és egymás elleni eredményekben jobb volt a Barca, tudta, hogyha viszont csak egy pontot szerez, akkor a Barcelona egy győzelemmel aranyérmes.

A szünetben vesztésre állt a Barcelona a Simeonét, Sukert és Mijatovicsot is felvonultató Sevilla ellen. Aztán viszont beindultak a katalánok.

Itt egy pillanatra álljunk meg! Történelmi léptékben is meghatározó volt ez az időszak a gránátvörös-kékeknél. Ma Dream Teamként hivatkoznak erre a Johan Cruyff irányította csapatra, amely azért küzdött, hogy 1991, 1992 és 1993 után 1994-ben, tehát zsinórban negyedszer is bajnok legyen.

A Barcelona abban a szezonban november vége után egyszer sem állt az élen a tabellán, ám a Sevillát végül is tönkreverte (5-2 – Sztoicskov dupla, Romário, Laudrup, Bakero). Már csak annyi kellett a katalánok sikeréhez, hogy a Depor pontokat veszítsen.

A Deportivo ellenfele Guus Hiddink Valenciája volt. Az gyakorlatilag a kezdőrúgástól látszott, hogy a Valencia meccsterve a 0-0 őrzésére, kibekkelésére korlátozódik. A szünetben még ünnepelt a Depor-tábor (akkor ugye 1-2-re állt a Cruyff-csapat), ám a harmadik Barca-gól után elcsendesedtek a drukkerek.

Muszáj volt gólt lőni a bajnoki aranyhoz!

És akkor így jutottunk el a 89. perchez, amikor López Nieto játékvezető büntetőt ítélt a Deportivo javára. Az első számú rúgó, Donato ekkor már nem volt a pályán. A brazil csodacsatárnak, Bebetónak meg elment az önbizalma a 11-esektől, és ezt már egy nappal a meccs előtt jelezte az edzői stábnak.

Így aztán a jugoszláv belső védőnek, Miroszlav Djukicsnak kellett odaállnia. Ő még annak a szezonnak az őszi részében győztes gólt rúgott büntetőből az Atlético Madrid ellen, ennek ellenére nem volt kimondott tizenegyesspecialista. A legenda szerint a felesége kérlelte is a zárómeccs előtt, hogy semmiképp ne rúgjon büntetőt... De muszáj volt!

Donato – mint később elmondta – a kapus bal kezéhez rúgta volna a labdát, Djukics a másik sarkot választotta, ám gyengén lőtt, az irányt eltaláló González kapusról ki sem jött a laszti… Arsenio Iglesias, a Deportivo edzője szerint Djukics nem koncentrált eléggé, túl hamar akart túllenni a 11-esen.

Egyébként, ahogy a korabeli visszapillantójában a Nemzeti Sport is rámutatott, ott volt még a pályán Bebeto mellett Fran, Manjarín és Mauro Silva is, de egyik sem vállalkozott a büntető elvégzésére. Így aztán pláne szívszorító volt látni, ahogy Djukics vigasztalhatatlanul zokogott a lefújás után.

Maradt a 0-0, a Depor elbukta a bajnokságot.

A La Coruna-i csapatot aztán bőven kárpótolta az élet: egy évvel később Copa del Reyt nyert, majd 2000-ben, épp a Barca kárára, bajnoki címet is. Djukics reakciója: „Van Isten. Megérdemelték. Mostantól béke van a lelkemben!”

Egyébként az egykori védőnek sincs oka a panaszra. A Valenciával kétszer jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, és bár csak kiegészítő emberként, de tagja volt a Valencia első „újkori” bajnokcsapatának 2002-ben.

Ettől függetlenül vele kapcsolatban mindenkinek egy meccs, egy megmozdulás jut az eszébe: az a büntető, amit ha belőtt volna, akkor azzal szakad meg a barcelonai Dream Team nagy szériája.

Ferkai Marcell

(A sorozat korábbi részei itt elérhetőek, ugyanennek a tematikának a pozitív változatát – Egymeccses futballcsodák – pedig ide kattintva lehet olvasni.)


Megtekintések száma: 515 2022-06-20 12:51:26

TV Műsor
DIGI Sport 1
DIGI Sport 2
DIGI Sport 3
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse