DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
További labdarúgás

Az ember, aki eltörte David Beckham lábát

Egymeccses futballrémálmok című sorozatunkban olyan játékosokat veszünk sorra, akikkel kapcsolatban általában mindenkinek egy meccs jut az eszébe. Egy olyan mérkőzés, amin az illető történetesen negatív főszereplő volt. Mai alanyunk Aldo Duscher.

Az ember, aki eltörte David Beckham lábát
Fotó: eldesmarque

David Beckham 2002-ben győztes gólt szerzett a világbajnokság csoportkörében Argentína ellen.

Ezzel vezekelt vagy éppen állt bosszút Argentínán, amely ellen négy évvel korábban a vb-n piros lapot kapott, Simeone mesterkedésének is köszönhetően. Az a kiállítás sokba került, az angolok kiestek, és Nagy-Britanniában Beckham lett a bűnbak.

 

Egyébként nem csak a ’98-as események miatt sorsszerű, hogy épp Beckham intézte el az argentinokat (akik amiatt a vereség miatt is végül szégyenszemre nem jutottak tovább a csoportjukból). Hanem azért is, mert az a játékos is argentin volt, aki miatt majdnem lemaradt a tornáról Beckham…

 

„Nagyon vártam a második találkozót, a Deportivóval mindig izgalmas meccset játszunk. (…) Éppen kezdtük elkapni a fonalat az első félidő közepén, amikor vállaltam egy kockázatos összecsapást az ő térfelükön, nem messze a kezdőkörtől. Azt hiszem, Aldo Duscher elhatározta, hogy követi egy másik argentin középpályás példáját, s beírja a nevét az életembe. Úgy számoltam, hatvan százalék, hogy enyém lesz a labda, negyven, hogy az övé. De ilyenkor, ha a győzelemre törsz, nem érzékeled a veszélyt. Előtte értem el a labdát, el is tudtam rúgni, mire odaért. Páros lábbal rácsúszott a bal lábamra.” Idézet Beckham önéletrajzi könyvének magyar verziójából.

 

A Bajnokok Ligája-mérkőzésen bemutatott belépő következtében eltört Beckham lába, de szerencsére rendbe jött a vb-re. (Igaz, finoman szólva nem volt csúcsformában.)

 

Az eset másik főszereplőjére viszont ráégett a történet. Talán nem annyira, mint Nigel De Jongra a Xabi Alonso elleni durvaság, hiszen ha az a kérés egy futballbaráttól, hogy mondjon egy durva belépőt, ami elsőként eszébe jut, feltehetően a hollandét nevezi meg.

 

Ha viszont valami csoda folytán szóba kerül Aldo Duscher neve, akkor már csak és kizárólag a Beckham-eset jöhet fel vele kapcsolatban.

 

„Igen, pszichikailag túljutottam rajta. Mindig olyan ember voltam, aki próbálta a dolgok jó oldalát nézni, és erre is egy nagy tapasztalásként tekintek. Szerencsére ez már feledésbe merült, és ha Argentínában vakációzom, senki sem teszi szóvá” – mondta később.

 

Azt is hozzátette, hogy belső középpályásként nem engedhette meg, hogy az ellenfél domináljon, és ez néha keményebb közbelépéseket eredményezett. De soha nem állt szándékában sérülést okozni.

 

Jó ezt olvasni, mert közvetlenül az eset után nagyon nem ez volt a felállás. Duscher össztűz alá került; akkor még azt nyilatkozta, nem tudja, meddig bírja a nyomást.

 

Megesett, hogy hét-nyolc angol újságíró követte őt (még azzal is megvádolták, hogy az argentin kapitány, Marcelo Bielsa kérte meg, hogy tegye harcképtelenné az angolok sztárját az angol–argentin előtt), rászálltak a szurkolók, a játékvezetők (úgy érezte, olyan szabálytalanságokért kap lapot a La Ligában, amikért más nem kapna) meg úgy általában a nyilvánosság. Hetekig alig tudott aludni a Beckhamtől azon frissiben telefonon elnézést kérő argentin.

 

Az külön érdekesség, hogy 2005-ben a kurtán-furcsán távozó Roy Keane helyére le akarta igazolni Duschert a Manchester United. Végül is maga Duscher mondott nemet, hiszen közeledett a németországi világbajnokság, és félt, hogy a Unitedben nem játszana rendszeresen, ezáltal lemaradna a vb-ről. (Később már nem jelentkezett az angol csapat, amely Carrick személyében meg is találta Keane utódját.)

 

Pedig milyen pikáns lett volna, ha épp egy korábbi Manchester-sztárt elintéző játékos öltözött volna vörösbe. Annál már csak az lett volna pikánsabb, ha a Real Madridnál összeállt volna a Beckham, Duscher páros a középpályán. Merthogy annak idején az elmundodeportivo.es ezt is megszellőztette!

 

2007-ben még a Newcastle-nél került szóba a neve, abból nem lett semmi, úgyhogy végül a Deportivóból a Santanderhez igazolt Duscher, majd Sevilla, Espanyol, Barcelona SC, Enoszisz Neon és Veria. Így jutottunk el a 2013-as visszavonulásáig.

 

Ferkai Marcell

(A sorozat korábbi részei itt elérhetőek, ugyanennek a tematikának a pozitív változatát – Egymeccses futballcsodák – pedig ide kattintva lehet olvasni.)


Megtekintések száma: 915 2022-06-23 14:03:14

TV Műsor
DIGI Sport 1
00:45 - Reggeli Start
válogatás
06:40 - Vízilabda
férfi Bajnokok Ligája, OSC - Jug.Adriatic Osig, ism.
ÉLŐ 07:55 - Reggeli Start
(benne Sport 24)
09:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
09:10 - Vízilabda
férfi Bajnokok Ligája, OSC - Hannover, ism.
10:25 - Vízilabda
férfi Bajnokok Ligája, OSC - Crvena Zvezda, ism.
11:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
11:50 - Jégkorong
ICE, Salzburg - Fehérvár AV19, ism.
14:15 - Jégkorong
ICE, Fehérvár AV19 - Salzburg, ism.
16:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:35 - Jégkorong
ICE, Fehérvár AV19 - Villach, ism.
19:05 - Jégkorong
ICE, Salzburg - Fehérvár AV19, ism.
20:55 - Jégkorong
ICE, Fehérvár AV19 - Salzburg, ism.
22:55 - Labdarúgás
Premier League, szezonvisszatekintő 2021/2022, ism.
23:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
DIGI Sport 2
00:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Labdarúgás
Premier League, Liverpool - Wolverhampton, ism.
08:50 - Labdarúgás
Premier League, Crystal Palace - Manchester United, ism.
10:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:50 - Labdarúgás
Premier League, Brighton - West Ham United, ism.
12:40 - Reggeli Start, ism.
13:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
13:45 - Labdarúgás
Premier League, Leicester - Southampton, ism.
15:35 - Labdarúgás
Premier League, Brentford - Leeds, ism.
17:25 - Tenisz
WTA-torna, Melbourne, döntő, ism.
19:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
19:50 - Tenisz
WTA-torna, Sydney, döntő, ism.
22:10 - Tenisz
WTA-torna, Szentpétervár, döntő, ism.
DIGI Sport 3
01:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, St. Étienne - Angers, ism.
08:50 - Labdarúgás
Ligue 1, Marseille - PSG, ism.
10:40 - Labdarúgás
Ligue 1, PSG - Lille, ism.
12:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:40 - Labdarúgás
Ligue 1, Lyon - Lens, ism.
14:30 - Labdarúgás
Ligue 1, Troyes - Rennes, ism.
16:20 - Reggeli Start, ism.
17:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
17:25 - Labdarúgás
Ligue 1, Brest - Monaco, ism.
19:15 - Labdarúgás
Ligue 1, Lens - Troyes, ism.
21:05 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
21:15 - Labdarúgás
Ligue 1, Bordeaux - PSG, ism.
23:05 - Labdarúgás
Ligue 1, Rennes - Lyon, ism.
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse