DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Úszás

79 úszó itthoni edzőtáborokban készül, mobilapplikációval ellenőrzik őket

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint a magyar úszósport, de talán az ország sem volt még olyan nehéz helyzetben a rendszerváltozás óta, mint most a koronavírus-járvány miatt. A májusról elvben augusztusra halasztott budapesti Eb-ről a DIGI Sport híradójának azt mondta, kicsit felelőtlennek gondolja, hogy új dátumot adott meg a LEN, hiszen az olimpia miatt lehetséges, hogy még egyszer változtatni kell majd az időponton. Százhúsz magyar úszó és edző mindenesetre úgy készül, hogy az olimpia elrajtol az eredeti időpontban, és ennek érdekében – szigorú feltételek mellett –, „nem bentlakásos” edzőtáborokban folytatják a felkészülést a versenyzők. A járvány miatt szigorú feltételeknek kell megfelelniük, mobilapplikációval ellenőrizhetik, hogy merre járnak.


Az Európai Úszó Szövetség meghozta döntését, és elhalasztotta az idén májusra tervezett budapesti úszó Európa-bajnokságot, amely a magyar szövetséget természetesen nem lepte meg. „A levegőben volt, hogy ezt az Európa-bajnokságot nem lehet megszervezni. Mi kedden ültünk össze államtitkár-asszonnyal és másokkal, hogy eljuttassunk egy beadványt a LEN felé, hogy Magyarország ezt nem tudja vállalni” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek telefonon Wladár Sándor.

Mint elárulta, az szóba sem került, hogy ne Budapest rendezze majd az elhalasztott eseményt. „A szervezőbizottság és Budapest abszolút készen áll. Egy rendkívül jó szervezőgárdánk van legalább 60 emberrel, akik ezt meg tudják csinálni, akár másfél hónapon belül. Hogy az Eb-re mikor fog sor kerülni, nem tudjuk. A véleményem az, hogy az augusztus 17-31. közötti dátum, amit a LEN lehetőségként közreadott, kicsit felelőtlennek gondolom, hiszen nem tudjuk, hogy mi fog bekövetkezni a következő időszakban akár Magyarországon, akár Európában. Az pedig, hogy még egyszer megváltoztassuk majd az időpontot, nem szerencsés. Kétségkívül majd az olimpia kapcsán fog végérvényesen eldőlni, hogy Budapesten mikor lesz Európa-bajnokság. Az ország 95 százalékában az uszodák bezártak, és azt mondom, hogy a rendszerváltozás óta ilyen nehéz helyzetbe még nem került a magyar sport, a magyar úszósport, de talán még az ország sem.”

A kialakult helyzetben különösen fontos, hogy az úszók felkészülését segítse a magyar szövetség. „A felnőtt- és ifiválogatottat fogjuk kiemelni, és négy helyszínen 20-30 fős csoportokra bontva fognak edzésekre járni. Nagyon szigorú feltételeket szabunk, hogy az edzéseket látogathassák. Senki nem vállalhatja a felelősséget, és abban nem tudunk partnerek lenni, hogy ha ebben a veszélyes helyzetben bármely sportolónk is megkerüli majd azt a nyilatkozatot, amelyet hétfőn kell aláírnia mindenkinek; összességében 120 főnek – 79 versenyzőnek és 41 edzőnek.”

A cél továbbra is Tokió, így minden versenyzőnek tudnia kell, hogy milyen felelősséget vállal a felkészülés érdekében. „A részvevő tudomásul veszi, hogy az úszó- és tornatermi edzések milyen kijelölt helyszínen lesznek, és azt is, hogy az edzések végrehajtásának idején kívül kizárólag a lakóhelyén, vagy egy megjelölt címen fog tartózkodni. Kijelenti, illetve megköveteljük, hogy a tömegközlekedést nem használhatja. Tartózkodik a nyilvános helyek látogatásától, attól is, hogy a szoros családtagokon, a csapaton kívül más személyekkel kapcsolatot nem tart. Az a tervünk, hogy egy mobilapplikációval egy követést fogunk felügyelni, nyilván ez nem arról szól, hogy minden lépésüket akarjuk látni a sportolóknak, de mégiscsak egy kontrollingot be kell építeni. Semmi más cél nem szabad lebegjen az orrunk előtt, csak az, hogy Tokióban, az eredeti időben kerül megrendezésre az olimpia, és nekik egy különleges lehetőségük van más sportágakkal összevetésben, hogy tudtunk biztosítani olyan helyszíneket, ahol megfelelő körülmények között, vagy kiemelt körülmények között tudnak felkészülni. Ez jellemzően a Duna Aréna, Balatonfűzfő, illetve két másik városban lesz még edzőtábor. Nem lesz bentlakás, nem lesz szállodai tartózkodás, nem lesz kijárási tilalom, de az előbb említetteket be kell tartani, és ez felügyelve lesz” – hangsúlyozta Wladár Sándor.


Megtekintések száma: 1424 2020-03-20 21:04:06
Hová tűntél?

DIGI Mobil Oldalsáv


DIGI Sport Kvíz

TV Műsor
DIGI Sport 1
01:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, AC Milan - Bologna, ism.
08:35 - A nap hőse
Gála, ism.
09:20 - Tenisz
WTA Magazin, ism.
09:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 10:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
ÉLŐ 15:55 - Röplabda
férfi Bajnokok Ligája, Fino Kaposvár VC - Erzeni Shijak
18:55 - Labdarúgás
Premier League, összefoglaló, ism.
20:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 20:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Leicester - Arsenal
ÚJ 22:45 - Labdarúgás
Premier League Netbusters
23:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:30 - Röplabda
női Bajnokok Ligája, Vasas Óbuda - Dinamo Moszkva, ism.
DIGI Sport 2
00:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Nice - PSG, ism.
08:50 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Luton Town - Manchester United, ism.
ÚJ 10:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
10:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:55 - Labdarúgás
Premier League, Manchester United - Crystal Palace, ism.
12:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:50 - Labdarúgás
Premier League, Leicester - Burnley, ism.
14:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
14:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
15:00 - Labdarúgás
Premier League, Arsenal - West Ham United, ism.
ÉLŐ 17:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 17:45 - Röplabda
női Bajnokok Ligája, Vasas Óbuda - Dinamo Moszkva
ÉLŐ 20:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Chelsea - Barnsley
22:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló, ism.
23:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
DIGI Sport 3
06:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
10:00 - Labdarúgás
Serie A TIM, Sassuolo - Cagliari, ism.
11:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
12:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:05 - Labdarúgás
Serie A TIM, Hellas Verona - AS Roma, ism.
14:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, Parma - Napoli, ism.
16:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:25 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
LIVE 16:35 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
18:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
18:50 - Labdarúgás
Serie A TIM, Juventus - Sampdoria, ism.
LIVE 20:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Fleetwood Town - Everton
22:45 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
TV Műsor


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse