DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Spanyol labdarúgás

Aki megváltoztatta a Real Madrid történetét

A koronavírusban elhunyt Lorenzo Sanzra örökké emlékezni fognak a Real Madrid-szurkolók, ugyanis az ő elnöksége alatt nyerték a blancók a hetedik BEK/BL-serlegüket, amivel voltaképpen elkezdődött a klub legújabb kori sikertörténete.

Aki megváltoztatta a Real Madrid történetét
(fotó: Twitter)

Sanz 1995-ben vette át az elnöki tisztséget a tíz éve regnáló Ramón Mendozától. Az új elnök, aki szerény családi háttérrel indult neki az életnek, ingatlanfejlesztőként tett szert vagyonra a 80-as-90-es évek nagy spanyolországi építkezési hullámát kihasználva, és végül a főváros fejlesztésének egyik legfontosabb figurájává nőtte ki magát.

A képzettségét azonban nem egy oktatási intézményben szerezte, hanem jóformán az utcán. Kifutó fiúként kezdte egy fodrászatban, de gyorsan haladt felfelé a képzeletbeli ranglétrán. Úgy tartották, hogy az irodája a kocsija csomagtartója, valamint, hogy már akkor hatalmas nyereségeket hozó megállapodásokat kötött az ügyfeleivel. A talpraesettség szinte kötelező volt számára, ugyanis kilenc testvére mellett ő volt a legidősebb.

Viszont már akkor is a Real Madrid számított a legnagyobb szenvedélyének, és egyre szorosabb kapcsolatokat alakított ki a Bernabéuba bejáratos személyekkel – sokaknak közülük, ő adott munkát a vállalkozásaiban. Lorenzo Sanzból olyan klubelnök lett, aki az üzleti életben csinálta meg a szerencséjét, de a futballon keresztül vált igazán ismertté.

Sanz imádott játékosokat igazolni, szinte sportigazgatóként viselkedett a Real élén. Állítólag az volt az egyik kedvenc szava járása, hogy „Ha én feltűröm az ingujjam, bárkit leigazolok huszonnégy órán belül.” És nemcsak, hogy maga szerette intézni az igazolásokat, de úgy követte nyomon a kiszemelt játékosokat, mint egy vérbeli edző, és nem egyszer személyesen utazott el megnézni őket.  És természetesen mindig az övé volt az utolsó szó a döntéseknél.

Ezek után nem meglepő, hogy a futballcsapat játékosaival szinte apai kapcsolatot ápolt, és előfordult, hogy egyeseknek elnézte a szeszélyeit, ami persze sokszor visszaütött rá, és megbánásra késztette.

Mindazonáltal, az ő nevéhez fűződik egy nagyon hosszú böjt lezárása: a Real az ő vezetésével hódította el 32 év után ismét a BEK/BL-serleget – ez volt a Séptima, azaz a klub hetedik diadala a sorozatban.

Ám az idáig vezető út nem volt könnyű.

Sanz, Ramón Mendoza elnökségének volt a tagja az 1995-96-os szezonban, akkor, amikor a Real története során másodszor lemaradt az európai kupaszereplésről. A sportszakmai kudarc Mendoza lemondását, és Sanz felemelkedését eredményezte.

Az 1996-97-es idény volt az első, amelyet már ő vezényelt le – sikerrel. A csapatot Fabio Capello edzette, és olyan játékosok érkeztek a keretbe, mint Roberto Carlos, Davor Suker, Predrag Mijatovics és Clarence Seedorf. A Real visszahódította a bajnoki címet, így ismét készülhetett a Bajnokok Ligájára.

Ám ez egy turbulens időszak volt: Capello visszatért a Milanhoz Silvio Berlusconi hívására, így Sanznak új kormányost kellett keresnie. Arra a Jupp Heynckesre esett a választása, aki ugyan akkor már komoly szaktekintélynek számított, ám aki sohasem tudta megzabolázni a saját öltözőjét, amelyben akkor a Quinta del Ferrari, azaz a sztárjátékosok voltak az igazi főnökök.

A Madrid tehát 1997-ben visszatért Európába, de már 31 év telt el azóta, hogy a csapat legyőzte a Partizan Belgrádot a Heysel Stadionban, és utoljára a magasba emelhette a legrangosabb európai klubtrófeát. A klasszisoktól hemzsegő alakulat könnyedén megugrotta a BL csoportkörét: a Rosenborg, az Olympiakosz, és a Porto társaságában négy győzelem mellett, egy döntetlennel és egy vereséggel lett csoportelső.

A negyeddöntőben a Bayer Leverkusen sem okozott nehézséget (1-1 Németországban, 3-0 Madridban), majd következhetett a címvédő, Borussia Dortmund elleni elődöntő.  Az első mérkőzés leginkább arról maradt emlékezetes, hogy a Bernabéuban összedőlt az egyik kapu, no meg arról, hogy a Real meggyőző 2-0-s sikert aratott, ami után ismét a régi dicsőségekről kezdtek ábrándozni a madridisták. De még túl kellett élni a Westfalenstadion poklát, ami végül a zseniális Fernando Redondo vezetésével össze is jött (0-0), így a Real Madrid 1981 után ismét döntőt játszhatott.

Ugyanakkor, az a Juventus várt Sanz Madridjára, amely Olaszország legjobb alakulata volt abban a korban, amikor a Serie A gyakorlatilag egyeduralkodónak számított Európában. A zebrák olyan játékosokat vonultattak fel, mint Zinédine Zidane, Alessandro Del Piero, Edgar Davids, Didier Deschamps, Filippo Inzaghi, és szinte senki sem adott egy árva petákot sem a Real sikeréért.

Ráadásul Mijatovics pár nappal a döntő előtt megsérült, azonban nem szólt róla Heynckesnek. Sérülten játszott, ám mégis ő volt az, aki megváltoztatta a Real Madrid történetét: a döntő 66. percében a montenegrói légiós szerezte a találkozó egyetlen gólját.

Lorenzo Sanz vezetése alatt tehát ismét Európa trónjára ért fel a Real, egy szinte végtelennek tűnő várakozást követően. Az amszterdami fiesztát természetesen Madridban is folytatták, Sanz pedig a Macarenára táncolt a zsúfoltságig megtelt Bernabéuban.  

A Séptima nem az első, nem is az utolsó, de mindenképpen a legfontosabb diadala volt Sanznak, valamint a korszak Real Madridjának. Hisz 2000-ben még mindig Sanz-szal az elnöki székben jött össze az Octava, a nyolcadik BL-siker, a csapat az ő elnöksége alatt hódította el az Interkontinentális-kupát 1998-ban, és a Spanyol Szuperkupát 1997-ben. 

2000 júliusában Sanz előrehozott elnökválasztást hívott össze a Realnál, és az eredmények függvényében talán meglepetésre, de alulmaradt Florentino Pérezzel szemben, aki viszont a tőle örökölt sportszakmai sikerekre alapozva építhette fel az első galaktikus érát.

Sanzot március 17-én szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel, és négy napra rá, 76 éves korában hunyt el. A Real Madrid a saját halottjának tekinti.

Gyenge Balázs


Megtekintések száma: 466 2020-03-24 12:15:25
Hová tűntél?

DIGI Mobil Oldalsáv


DIGI Sport Kvíz

TV Műsor
DIGI Sport 1
00:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Nice - PSG, ism.
08:50 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló, ism.
ÚJ 09:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
09:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 10:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
16:10 - Labdarúgás
Premier League, Leicester - Burnley, ism.
18:00 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
ÉLŐ 18:10 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 18:25 - A nap hőse
Gála
ÉLŐ 19:10 - Labdarúgás
Premier League, összefoglaló
20:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
20:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 21:10 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Luton Town - Manchester United
23:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:30 - Tenisz
WTA-torna, Róma, döntő, ism.
DIGI Sport 2
02:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:20 - Labdarúgás
Serie A TIM, szezonelőzetes, 2020/2021, ism.
ÚJ 07:15 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló
08:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, AC Milan - Bologna, ism.
10:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, Genoa - Crotone, ism.
12:35 - Labdarúgás
Serie A TIM, Fiorentina - Torino, ism.
14:25 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
14:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
14:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, Hellas Verona - AS Roma, ism.
ÉLŐ 16:30 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
18:25 - Tenisz
WTA Magazin, ism.
ÉLŐ 18:55 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Leyton Orient - Tottenham
21:00 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló, ism.
22:10 - A nap hőse
Gála, ism.
22:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:10 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
23:20 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló, ism.
DIGI Sport 3
00:35 - Labdarúgás
angol Ligakupa, összefoglaló, ism.
01:05 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
10:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Nantes - St. Étienne, ism.
11:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
12:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:05 - Labdarúgás
Ligue 1, Montpellier - Angers, ism.
13:55 - Labdarúgás
Ligue 1, Rennes - AS Monaco, ism.
15:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
15:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:05 - Labdarúgás
Ligue 1, Lens - Bordeaux, ism.
17:55 - Labdarúgás
Ligue 1, Marseille - Lille, ism.
19:45 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló, ism.
20:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:55 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
TV Műsor


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse