DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
További egyéni sportok

Az olimpia elhalasztása egy gyászfolyamat a sportolók számára

Faludi Viktória tanácsadó, szakpszichológus kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk, Szilágyi Áron felkészítőcsapatának tagja 2011 óta, mentális támogatóként segíti. Ezen kívül számos válogatott és utánpótláskorú sportoló mentális erősítésével foglalkozik szinte minden sportág területéről. A világjárvány okozta krízishelyzet kezelése, az olimpia elhalasztása extra feladatot ró a mentális szakemberekre is.

Az olimpia elhalasztása egy gyászfolyamat a sportolók számára

- Az olimpiára való négyéves felkészülés szinte minden pillanata beleég egy sportoló agyába, és éppen ennek a végén jártak már, amikor március 24-én megszületett a hivatalos döntés, hogy a NOB egy évvel későbbre halasztotta az ötkarikás játékokat, 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart. Azzal együtt, hogy sejthető volt, mégis sokként érte a sportolókat a bejelentés…

- Eleve, ez a hetek óta tartó bizonytalanság is okozott már egy kritikus állapotot, egy krízishelyzetet a sportolóknál, és ugyan alapvetően jellemző rájuk, hogy alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez, de ezt azért nehezíti, hogy magában a négyéves olimpiai felkészülésben rendkívül rigidek, így az, hogy a célegyenesben egy ismeretlen helyzetben találták magukat és eltűnt a kitűzött fő cél, borzasztóan megrázta őket. Továbbá a pszichológia az igazságos világba vetett hitnek nevezi, ami sérült most. Mindenkit kibillent az egyensúlyából, hogy egy ilyen megtörténhet egyik pillanatról a másikra, és sokan azt érzik, kicsúszott a talaj a lábuk alól. Ebben a helyzetben egy sportolónak – hozzáteszem mindenkinek – visszaszerezni azt a motivációs bázist, ami eddig megvolt nagyon nehéz. Tényleg elkeseredett sportolókkal beszéltem az utóbbi két hétben.


- Ez egy gyászreakciót indított el legtöbbjükben?

- Abszolút. A pszichológián belül elhatárolt szakaszokat tudunk megkülönböztetni a krízisfolyamatban, van az apátia, van egy kis felhangoltság, van a hullámvölgy, aztán van a regenerálódás fázisa, amikor az új célok kerülnek képbe és újult motivációval ismét el lehet indítani az egész programot.


- Most hol tartanak a sportolók?

- Nulla motivációt tapasztalok náluk, kérdéseket, hogy minek menjek edzeni, most mit csináljak, most hogy legyen tovább. Felkészült valamire, ott áll a rajtvonalnál és nem indítják, ez egy hatalmas frusztrációs feszültséget okoz, amit tetéz, hogy nem tudjuk, meddig tart ez a jelen helyzet. Ez apátiát válthat ki, és ebben a család és a barátok és mi a szakemberek sokat segíthetünk. Az egyéni sorsokat is nézhetjük, akinek első olimpiája lenne, vagy aki pont, most akarta abbahagyni, lezárni, annak még egy évet újra kell terveznie. Van olyan, aki az „eredeti” olimpia utánra sok minden mást tervezett a magánéletében, akár érettségi, főiskola vagy diploma tekintetében, ezeket most újra kell gondolni.


- Ugyan, az új dátum megvan, de a labilis állapothoz még nagyban hozzájárul a jelenlegi bizonytalan helyzet, és hogy nem tudjuk meddig tart a #maradjotthon…

- Az, hogy nem tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet meddig tart, egy ingoványos mentális állapotot szül. A lebegtetés sokkal rosszabb, mint akár a biztos rossz tudása. Halljuk a híreket, és ez a külső hangulat, ami hatott ránk, azt váltotta ki, hogy kavarog minden bennünk, káosz van, félünk, rettegünk, szorongunk, és ez az állandó készültségi állapot igencsak romboló hatással bír lelkileg, és a lelki egészség az immunrendszer nagy százaléka, így erre nagyon kellene vigyázni. A sportolók betáblázott napjai teljes mértékben fellazultak, és otthoni edzésekkel próbálják megtartani a fizikális állapotukat, miközben a mentális egészség megőrzése most nagyobb hangsúlyt kell hogy kapjon, amihez viszont pont a mozgás és a sportolás az egyik eszköz. És ez mindenkinek szól, ezt a néhány hetet sportolással, mozgással lehet túlélni, amíg eljönnek az új célok.


- Ebből a szempontból egy nehéz időszak vár a sportolókra, hogy a mentális egészségüket megőrizzék…

- Ez egy mentális olimpia lesz, az győz ebben, aki kellőképpen rugalmas ahhoz, átálljon.


- Az az idő előbb utóbb eljön, amikor a gyászreakción túljutnak a sportolók, és újratervezésük során ezt a plusz egy évet átfordítják egy újabb lehetőséggé?

- Igen, abszolút. Azt gondolom, hogy ebből jól fognak kijönni a sportolóink, mert az a kitartótartóképesség és az a megküzdési potenciál, amivel ők bírnak mindig jól szokott jönni minden helyzetben, és ezt erre a helyzetre is átültetjük, ebben is segítségükre leszünk, hogy az az összes képesség, ami a sport által fejlődött ki bennük a jó irányba vigye őket. Továbbá fontos a saját testismeretük, hogy sokkal jobban tudják, hogy mire van szüksége a szervezetüknek, bízniuk kell a testükben, és ezért ez egy nagy segítség abban, hogy ezt a kritikus átmeneti időszakot átvészeljék. Nyilván felszínen kell őket tartani, ebben tudunk mi segíteni, és akkor azt gondolom, hogy egy pozitív kifutása lesz. Tényleg optimista vagyok.


- Ilyen helyzet még soha nem fordult elő a sport történetében, hogy elhalasszanak egy olimpiát! A pszichológia, sportpszichológia felkészült egy ilyen helyzetre?

- A pszichológia tudományának van élménye a poszttraumákról, van élménye a háborúból, és nyilván ez egy nagyon különleges helyzet, de hála istennek megvan minden eszközünk erre. Hozzáteszem, ez egy nagyon új helyzet számunkra is, és egy megújulást hoz a mi munkánkban is. Ebben is optimista vagyok, hogy az emberiség ebből az online világból is a legjobbat fogja kihozni és építkezni tud. Az online terápiának is megvannak a hátrányai (pl. nincs személyes találkozó) és az előnyei. Az egyik pozitívuma most abban rejlik, hogy itt van ez a krízis, amelyből adódóan mindketten, a terapeuta és páciens is, ugyanabban a helyzetben vagyunk, ülünk a saját a lakásunkban a kamera előtt és ettől intimebbé válik a beszélgetés. Mindeközben nekem pszichológusként ki kell vonulnom ebből a helyzetből, ami nehéz, de a kialakult intimitás előnyeit kihasználom a sportolókkal való munkámban is. A cél pedig, hogy minél előbb, mentálisan egészségesen, motiváltan, új célokkal várják a „rajtpisztoly” eldördülését, és visszaadjuk a hitet, hogy előbb-utóbb eldördül.

KALMÁR ÁGNES


Megtekintések száma: 1046 2020-03-30 18:37:10
DIGI Mobil Oldalsáv

Hová tűntél?


DIGI Sport Kvíz

TV Műsor
DIGI Sport 1
06:05 - Labdarúgás
Ligue 1, Marseille - Lens, ism.
07:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
08:05 - A nap hőse
08:15 - Szélkakas
Ligue 1 Magazin, ism.
08:55 - Labdarúgás
Ligue 1, PSG - Montpellier, ism.
10:45 - Labdarúgás
spanyol Szuperkupa, döntő, Barcelona - Athletic Bilbao, ism.
ÚJ 13:20 - Félelem nélkül
autósmagazin
13:50 - Csizmaszár
Serie A TIM Magazin, ism.
14:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 14:55 - Labdarúgás
Serie A TIM, AS Roma - Spezia
17:00 - Labdarúgás
UEFA Európa Liga, a csoportkör összefoglalója, ism.
ÉLŐ 17:55 - Labdarúgás
Serie A TIM, AC Milan - Atalanta
20:05 - Labdarúgás
A Premier League világa, ism.
20:35 - A nap hőse
20:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 20:55 - Labdarúgás
Ligue 1, AS Monaco - Marseille
23:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Lens - Nice, ism.
DIGI Sport 2
00:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Kosárlabda
női Európa Kupa, Bellona Kayseri Basketbol - BC Prometey, ism.
08:45 - Kosárlabda
női Európa Kupa, KSC Szekszárd - Uni Győr, ism.
10:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:40 - A nap hőse
10:50 - Labdarúgás
Premier League, összefoglaló, ism.
11:50 - Labdarúgás
Premier League, Liverpool - Burnley, ism.
13:40 - Labdarúgás
Premier League, Aston Villa - Everton, ism.
15:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
15:35 - Jégkorong
ICE, Hydro Fehérvár AV19 - Innsbruck, ism.
17:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 17:55 - Labdarúgás
Serie A TIM, Udinese - Internazionale
20:00 - Félelem nélkül
autósmagazin, ism.
20:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 20:40 - Labdarúgás
Serie A TIM, Fiorentina - Crotone
22:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
22:55 - Labdarúgás
Serie A TIM, ism.
DIGI Sport 3
00:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:55 - Csizmaszár
Serie A Tim Magazin, ism.
07:55 - Labdarúgás
Serie A TIM, Benevento - Torino, ism.
09:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
09:55 - A nap hőse
10:05 - Labdarúgás
Serie A TIM, Udinese - Atalanta, ism.
11:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:00 - A nap hőse
12:10 - Lovassport
Díjugratás, FIAT Országos Bajnokság, ism.
13:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
13:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Kaszás Klaudia, ism.
14:05 - Szélkakas
Ligue 1 Magazin, ism.
14:45 - Labdarúgás
Ligue 1, PSG - Montpellier, ism.
16:35 - A nap hőse
16:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
LIVE 16:55 - Labdarúgás
Ligue 1, Lens - Nice
19:00 - Kosárlabda
női Európa Kupa, Bellona Kayseri Basketbol - BC Prometey, ism.
20:45 - Kosárlabda
női Európa Kupa, KSC Szekszárd - Uni Győr, ism.
22:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
TV Műsor


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse