DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Angol labdarúgás

„Másédá”-ból „Mákédá”, majd elfelejtett futballista lett

Egymeccses futballcsodák cikksorozatunkban időről időre olyan labdarúgók életét elevenítjük fel, akikre sokan emlékeznek, mert anno felkapta őket a sajtó – de csak egyetlen mérkőzés miatt. Előtte és utána szinte nem voltak tényezők a labdarúgás történetében. Mai alanyunk Federico Macheda, aki egy kicsit kilóg a sorból, mert neki a berobbanást jelentő meccsére jött gyorsan még egy nagy alakítás, de azért az már nem szólt akkorát, mint „A” mérkőzés.

„Másédá”-ból „Mákédá”, majd elfelejtett futballista lett

És akkor Sir Alex Ferguson félrehívta, majd közölte vele, hogy ha a Newcastle United elleni tartalékbajnokin jól játszik, akkor valószínűleg leülhet a nagycsapat kispadjára a következő meccsen. Mit jól játszott: mesterhármast szerzett! Ferguson pedig „az ígéret szép szó” jegyében az Aston Villa elleni cserék közé jelölte a 17 éves olasz suhancot. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a United csatárok terén elég rosszul állt: Wayne Rooney eltiltását töltötte, Dimitar Berbatov sérült volt, Carlos Tévez pedig épphogy visszatért a válogatottól.

Kiko Macheda csak nézett. A BL-címvédőnél került a meccskeretbe, 17 évesen, úgy, hogy alig egy éve érkezett, és csupán kétszer edzett Cristiano Ronaldóékkal. Ma már be meri vallani, hogy annyira a saját dolgával volt elfoglalva – vagyis a tartalékegyüttessel –, hogy nem is nagyon figyelgette, hol állnak a nagyok a tabellán.

Nos, a nagyok éppen óriási csatát vívtak a Liverpoollal. Rafa Benítez csapata szédületes tavaszt produkált: volt egy olyan hárommeccses sorozata, hogy 4-0 otthon a Real Madrid, 4-1 idegenben épp a Manchester United, majd 5-0 otthon az Aston Villa ellen. Számítani lehetett rá, hogy egy-két ponton múlhat, Ferguson avagy Benítez együttese fut-e be elsőként.

És ebben a „minden pontvesztés végzetesnek bizonyulhat” -állapotban játszott a United az Aston Villával. Macheda tehát a kispadon ült, és beérte volna azzal is, ha csak egyetlen játékpercet kap. Kicsit szurkolt az ellenfélnek, hiszen nyilvánvaló volt, hogy egy 17 éves csatárnak akkor van leginkább esélye pályára keveredni, ha hátrányba kerül a csapata.

Jól számolt. Gabriel Agbonlahor az 58. percben juttatta 2-1-es vezetéshez a Villát, a 61.-ben már pályán volt az olasz. Első felnőttmeccse volt ez, egyből a Premier League-ben! Cristiano Ronaldo egy remek átlövéssel kiegyenlített, a 93. percig viszont úgy tűnt: ebből itt ma nem lesz United-győzelem. Akkor aztán jött Macheda és – talán nem túlzás – a világhírnév.

Mindez képben és hangban:

A video csak Magyarországi IP címről érhető el!

 


És most egy találós kérdés: miből lehet megállapítani, hogy valakinek a beállása totálisan váratlan? Abból, hogy a kommentátorok rosszul ejtik a nevét. Hiszen, ha egy ember váratlanul tűnik fel a kispadon, akkor nem mindig van idő utánajárni a névkiejtésnek. Itt most „Másédá” volt Macheda, de persze a következő bajnokin, a Sunderland ellen már helyesen, „Mákédá”-nak mondták a nevét.

Ott is nagyot alakított, hiszen 1-1-es állásnál, egy perccel a becserélése után lőtt győztes gólt, de azért az korántsem volt ennyire látványos.

Az eredmény viszont annál inkább. A Manchester United végül négy ponttal előzte meg a Liverpoolt, és lett a 2008-2009-es szezon angol bajnoka – éppen ennyi pontot hozott az olasz tinédzser a két góljával. Mondhatjuk tehát, hogy ha nincs Federico Macheda, akkor 2009-ben a Liverpool a Premier League aranyérmese.

Ám itt véget is ért a tündérmese. Hősünk az elkövetkező két évben alig játszott a Unitedben. Aztán jöttek egymás után a kölcsönszereplések (Sampdoria, QPR, Stuttgart, Doncaster, Birmingham), a sérülések és persze a nem megfelelő hozzáállás.

Machedát már a manchesteri bemutatkozás idején is jellemezte egyfajta „semmin sem stresszelem magam”-attitűd. Jóbarátja a mai napig őrzi az SMS-ét a Villa-meccs előestéjéről: „Ha holnap beállok, talpra fogom ugrasztani a stadiont.” Ez ugye bejött, és ennek nyilván van egy nagyon is pozitív része: 17 éves létére nem ijedt meg a téttől – láttuk az eredményét. Csak sajnos mindez átcsapott negatívba, és ezt ő is készséggel bevallotta később. Azt érezte, legyőzhetetlen, és ahelyett, hogy elkezdett volna keményebben dolgozni, elkényelmesedett, leeresztett. Beérte azzal, hogy ott van a Manchester United első csapatában, olyan játékosokkal, mint Cristiano Ronaldo vagy éppen Wayne Rooney.

Később Ferguson tanácsát (menjen el egy másik Premier League-csapathoz kölcsönben, még érdeklődők is voltak!) semmibe véve a Sampdoriát választotta, mert mindenképp ki akarta próbálni magát hazája bajnokságában. Teljes bukás lett, kieséssel és csak egy Macheda-góllal. Ott már inkább a szurkolói elvárásokkal volt gond, hiszen úgy tekintettek rá, mint egy sztárra, pedig a Unitedben sem játszott rendszeresen, ráadásul akkor is még csak 19 esztendős volt.

Szóval Macheda a Villa elleni csodadebütálása óta szinte csak sodródik az árral, de talán még nem úszott el minden, és néhány év múlva kikerülhet az egymeccses (na jó, kétfordulós) csoda kategóriából. Ebben a szezonban a koronavírus miatti leállásig 23 meccsen 12 gólt szerzett a görög Panathinaikoszban, ez pedig akkor is dicséretes, ha a többségét büntetőből érte el. Apuka lett, és saját bevallása szerint azóta sok olyan „hülye dologgal” nem foglalkozik, amik fiatalon még elvonták a figyelmét. Szeretne bekerülni az olasz válogatottba, és ha azt nézzük, hogy még mindig csak 28 éves, akkor ez egyáltalán nem reménytelen.

„Meg akarom mutatni, hogy el lehet jutni a csúcsról a mélységek mélységére, majd onnan ismét a csúcsra!”

Mi szurkolunk neki.

 

FERKAI MARCELL

 

(A Bleacher Report cikke nyomán)


Megtekintések száma: 13071 2020-04-07 13:17:45
REGGELI START FM

DIGI Mobil Oldalsáv

Hová tűntél?


TV Műsor
DIGI Sport 1
00:05 - Reggeli Start
válogatás
06:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
06:45 - A nap hőse
ÉLŐ 06:55 - Reggeli Start
(benne Sport 24)
08:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
08:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
08:50 - A nap hőse
09:00 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Manchester United - West Ham, ism.
10:50 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Wolverhampton - Tottenham, ism.
12:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Chelsea - Aston Villa, ism.
14:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
14:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
14:50 - A nap hőse
15:00 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Norwich - Liverpool, ism.
16:50 - Labdarúgás
A Premier League világa, ism.
17:20 - Labdarúgás
angol Ligakupa, összefoglaló, ism.
ÚJ 17:50 - Labdarúgás
Premier League Match Pack
18:20 - A nap hőse
18:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 18:45 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló
ÚJ 19:55 - Háromoroszlán 2.0
Premier League Magazin
20:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
21:10 - Autósport
DTM, Red Bull Ring, 1. verseny, ism.
22:45 - Autósport
DTM, Assen, 2. verseny, ism.
DIGI Sport 2
01:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, ism.
11:00 - Reggeli Start, ism.
12:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
12:45 - A nap hőse
12:55 - Autósport
DTM, Assen, összefoglaló, ism.
ÉLŐ 14:00 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, negyeddöntők
22:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
22:15 - Labdarúgás
Premier League Match Pack, ism.
22:45 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló, ism.
23:55 - Háromoroszlán 2.0
Premier League Magazin, ism.
DIGI Sport 3
00:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
00:30 - Autósport
DTM, Assen,összefoglaló, ism.
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Metz - PSG, ism.
08:50 - Labdarúgás
Ligue 1, AS Monaco - St. Étienne, ism.
10:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
11:00 - A nap hőse
11:10 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, ism.
13:10 - Strandlabdarúgás
elődöntők, ism.
15:00 - Reggeli Start, ism.
16:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
16:45 - A nap hőse
16:55 - Strandlabdarúgás
bronzmérkőzés, ism.
17:55 - Strandlabdarúgás
döntő, ism.
18:55 - Autósport
DTM Trophy, Red Bull Ring, 1. verseny, ism.
19:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:00 - Autósport
DTM Trophy, Assen, 2. verseny, ism.
20:50 - Lovassport
Díjugratás, FIAT Országos Bajnokság, ism.
22:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
22:50 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, ism.
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse