DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
További labdarúgás

Sportolóból üzletember, Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo lesz a világon a harmadik élsportoló, a labdarúgók között pedig az első, aki aktív pályafutása alatt a dollármilliárdos sportolók közé lép. A Juventus csatára a torinói csapatnál elfogadott, világjárvány miatti kollektív bércsökkentés ellenére is átlépi az egymilliárdos határt még az idén. Szabados Gábor sportközgazdásszal jártuk körbe a témát, továbbá a világsztár sportolók üzletemberré válását.

Sportolóból üzletember, Cristiano Ronaldo
(fotó: Instagram)

-A sportrajongók nagyon kedvelik ezeket a listákat, amelyek a legtöbbet kereső sportolókat rangsorolják…

-Ezek a számítások akkor kezdődtek, amikor egyáltalán már lett értelme erről beszélni. Nagyjából a kilencvenes évekre tehető, mert ekkor már a sportolók hatalmas összegeket tudtak bezsebelni, és innentől lett értelme, hogy keresnivalójuk legyen egy ilyen listán.

 

-A dollármilliárdos aktív sportolók listájára Cristiano Ronaldo előtt a golfozó Tiger Woodsnak és a profi bokszoló, Floyd Mayweather Jr.-nak sikerült felkerülnie.

-E két sportoló tipikusan amerikai sportoló, a golf is és az ökölvívás is az Egyesült Államokban rendkívül népszerű, továbbá ők mindketten egyéni sportolók. Nem meglepetés, hogy Cristiano elérte ezt a határt, egyrészt egy labdarúgó és nem amerikai, nyilván a kettő az összefügg. Az, hogy az első európai, aki odakerült egy labdarúgó, az tulajdonképpen „papírforma eredmény”. Egyetlen kérdés volt a korábbi esélyes labdarúgó, David Beckham idejében, hogy fejlődik-e annyit a labdarúgás, hogy ő elérje az egymilliárd dolláros jövedelmet még aktív pályafutása alatt… nem fejlődött annyit. Mindezzel együtt Becks ma is az egyik legjobban kereső (ex)sportolók közé tartozik. Az, hogy Ronaldo lett az első a labdarúgásban, abból adódik, hogy mostanra érte el a futball bevételszintje azt az összeget, ami lehetővé tette, hogy eljusson ide.

 

-Továbbá a tökéletes brandépítésnek is köszönhető, illetve, hogy sportolóból üzletemberré is vált? A sporttörténelemben kinek vagy minek a hatására indult be az a fajta folyamat, ki volt az első, aki elkezdte ezt a fajta hihetetlenül profi sportolói brandépítést?

-A kilencvenes években teljesen megváltozott a sport üzleti jellege, ténylegesen üzletté vált, megjelentek a szponzorok, megjelent merchandising, megjelentek azok az eszközök, amelyek egy sportoló számára is plusz bevételi forrást tudtak generálni. Korábban erre nem nagyon volt példa. Akadt néhány, de nagyon elszórtan. Például a hetvennégyes labdarúgó világbajnokságon Johan Cruyff holland válogatott labdarúgónak már olyan komoly egyéni szponzorációs szerződése volt a Pumával, hogy míg csapattársai Adidas szerelésben kellett, hogy pályára lépjenek, addig ő megengedhette magának, hogy nem háromcsíkos mezben, hanem kétcsíkos mezben feszített. Mondjuk ezek a szerződések pénzügyileg még meg sem közelítették azt a szintet, ami a kilencvenes években kezdődött el Michael Jordannal. Ő volt az első, aki azzal, hogy maga is egy brand, berobbant a köztudatba.

 

-Michael Jordan hozta el azt a fordulópontot? A valaha volt legnagyobb kosárlabdázó több mint 15 éve visszavonult és olyan korban uralta a sportágat, amikor még nem repkedtek a gigaszerződések, viszont 2003-as visszavonulása óta rendkívül jövedelmező és sikeres karriert épített ki és tart is fenn.

- Ez a bizonyos dollármilliárdos sportolók klubja Michael Jordan kosaraslegendával egészül ki, aki aktív pályafutása után robbant be az üzleti életbe. Az évek során a Nike saját márkát épített rá, a jól ismert mozdulatát felhasználva a logóban. A Jordan márka már önmagában több mint 3 milliárd dollár bevételt hoz, és ebből jogdíjként évente már több mint 140 millió üti a sztár markát. A többi számtalan üzleti érdekeltségét nehéz is lenne felsorolni. Jordan volt az, aki megvalósította, hogy sportolóból üzletemberré váljon. Amikor a kilencvenes évek második felében elkezdték tanítani a sportmanagmentet, mint diszciplínát Magyarországon, akkor mindig azt mondtuk, minél jobban hasonlít valaki Jordanra, annál inkább sztár. LeBron James is utána csinálta, ő könyvet is írt erről.

 

-LeBron James elárulta a nagy titkot?

-Nagyon nagy titkot nem lehet belőle csinálni, ez egy standard, ahogy Jordant, és az összes nagy világsztár sportolót felépítették, ezek viszonylag azonos képlet alapján működnek. Kell egy nagyon erős sportolói pályafutás, eredményekkel, pozitív értékekkel, hogy hiteles legyen. Ezek nélkül egyáltalán nem megy. A másik, hogy jó szakemberekkel ki kell találni egy márkát. CR7-nél is megvan, Roger Federernél is megvan, és akkor már saját magát, mint terméket is el tudja adni.

 

-Apropó, Roger Federer, ő lehet a következő, aki csatlakozik ehhez a klubhoz, hogy még aktív pályafutása alatt elérje a dollármilliárdos bevételt?

-Jelen pillanatban az aktív sportolók közül ő az egyik legjobban kereső sportoló. Azonban, ha esetleg holnap visszavonul, akkor ugyanúgy, mint Beckham és Jordan, a pályafutása után is még a legjobban kereső sportolók között lesz.

 

-Lesz-e olyan, hogy hölgy kerül fel valaha erre a listára?

-Egyre jobban emancipálódik a „női sport”, de attól még messze van, hogy ez bekövetkezzen. Azt gondolom, hogy azok a hölgyek, akik most kezdik el profiként a karrierjüket, és mondjuk öt-tíz éven belül világsztár sportoló lehet belőlük, nekik talán meglesz arra az esélyük, hogy a legjobb férfiakkal felvegyék a versenyt. Hangsúlyozom, nem azért, mert „kevesebbet érnének”, egyszerűen a sportipar és az emancipáció ilyen ütemben fejlődik.

 

-Nyilván a különbségek óriásiak, de magát az eljárást tekintve itthon, Magyarországon évekkel ezelőtt Hosszú Katinka és volt edzője, illetve exférje, Shane Tusup kezdte el ezt a fajta nagyon tudatos brandépítést. Sportoló és üzletasszony vált Katinkából.

-Nem fér kétség ahhoz, hogy ők ezt teljesen tudatosan kezdték. Kétféle hatása volt ennek. Az egyik, hogy rendkívül gyorsan felépült Katinka brandje, és a magyar sportolók közül egyértelműen ő lett a legjobban felépített sportoló. Nem tudok jobb hasonlatot a különbség érzékeltetésére, mint amikor a 19. századi háborúban odaviszik a gépfegyvereket. Az, hogy Hosszú Katinka a nemzetközi, de leginkább a hazai sportéletben az, aki, az eredmények mellett, ezeknek az eszközöknek is köszönhető. Ez itthon egyáltalán nem volt jellemző. Ez sokakból ellenérzést váltott ki, mert nagyon programozottnak tűnt. Mióta Tusup nélkül megy ezen az úton, a mostani Katinka valahogy sokkal emberibb. Az, hogy ez a része tudatos-e, csak a háromszoros olimpiai bajnoknő tudná megmondani, de az biztos, sokkal szimpatikusabb és a népszerűsége ugyanolyan töretlennek tűnik.


(Szabados Gábor, sportközgazdász korábban a Reggeli Startban)

KALMÁR ÁGNES


Megtekintések száma: 2135 2020-04-07 17:20:56
REGGELI START FM

DIGI Mobil Oldalsáv

Hová tűntél?


TV Műsor
DIGI Sport 1
00:05 - Reggeli Start
válogatás
06:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
06:45 - A nap hőse
ÉLŐ 06:55 - Reggeli Start
(benne Sport 24)
08:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
08:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
08:50 - A nap hőse
09:00 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Manchester United - West Ham, ism.
10:50 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Wolverhampton - Tottenham, ism.
12:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Chelsea - Aston Villa, ism.
14:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
14:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
14:50 - A nap hőse
15:00 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Norwich - Liverpool, ism.
16:50 - Labdarúgás
A Premier League világa, ism.
17:20 - Labdarúgás
angol Ligakupa, összefoglaló, ism.
ÚJ 17:50 - Labdarúgás
Premier League Match Pack
18:20 - A nap hőse
18:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 18:45 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló
ÚJ 19:55 - Háromoroszlán 2.0
Premier League Magazin
20:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
21:10 - Autósport
DTM, Red Bull Ring, 1. verseny, ism.
22:45 - Autósport
DTM, Assen, 2. verseny, ism.
DIGI Sport 2
01:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, ism.
11:00 - Reggeli Start, ism.
12:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
12:45 - A nap hőse
12:55 - Autósport
DTM, Assen, összefoglaló, ism.
ÉLŐ 14:00 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, negyeddöntők
22:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
22:15 - Labdarúgás
Premier League Match Pack, ism.
22:45 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló, ism.
23:55 - Háromoroszlán 2.0
Premier League Magazin, ism.
DIGI Sport 3
00:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
00:30 - Autósport
DTM, Assen,összefoglaló, ism.
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Metz - PSG, ism.
08:50 - Labdarúgás
Ligue 1, AS Monaco - St. Étienne, ism.
10:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
11:00 - A nap hőse
11:10 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, ism.
13:10 - Strandlabdarúgás
elődöntők, ism.
15:00 - Reggeli Start, ism.
16:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Hegedűs Dóri
16:45 - A nap hőse
16:55 - Strandlabdarúgás
bronzmérkőzés, ism.
17:55 - Strandlabdarúgás
döntő, ism.
18:55 - Autósport
DTM Trophy, Red Bull Ring, 1. verseny, ism.
19:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:00 - Autósport
DTM Trophy, Assen, 2. verseny, ism.
20:50 - Lovassport
Díjugratás, FIAT Országos Bajnokság, ism.
22:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
22:50 - Tenisz
WTA-torna, Ostrava, ism.
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse