DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Technikai sportok

Foglalkozása világbajnok

Több világbajnoki címe van, mint Michael Schumachernek, Sebastien Loebnek és Valentino Rossinak együttvéve. A hétszeres Forma-1-es világbajnok, a zsinórban kilenc vb-t nyerő rali-világbajnok és a szintúgy kilenc vb-címet szerző gyorsasági motoros nevét majd minden földi halandó ismeri, a sokak által „Földönkívülinek” titulált, egyéniben immár 27-szeres világbajnok triálost némi túlzással még a sarki fűszeres sem. Fogat mos, kávézik, labdázik a kutyával, mint karanténban a hétköznapi emberek. De mindezt motorral! Amúgy képes falra, sőt fára is mászni. Naná, hogy motorral! Ő Toni Bou, kinek neve egybeforrt a sportággal, és egybeforrt a világverő motorral, a négyütemű Montesával.  

Foglalkozása világbajnok
Fotó: Twitter

Az idei X-Triál vagy teremtriál világbajnokság utolsóelőtti fordulóját, a bécsújhelyi viadalt a koronavírus miatt törölték, így az összes addig megrendezett versenyt nyerő spanyol 51. vb-címét gyűjtötte be. A teremtriál világbajnokságok 28 éves, tehát nem túl hosszúra nyúló históriájában 14. alkalommal diadalmaskodott, a szabadtéri triálban szintén 2007 óta veretlen, a Nemzetek Triálján 15, a csapat világbajnokságon pedig 9 vb-címmel büszkélkedhet.

De ki is ez a fantasztikus képességekkel megáldott, ám rendkívül szerény fiatalember? 

A Facebook-on közel félmillió követője van, a névjegyén pedig szimplán csak az áll: Világbajnok. Barcelona tartományban, a jelenleg is csupán 15 ezer lelket számláló Piera-ban született. A mindössze 57 négyzetkilométeren elterülő álmos kisváros csendjét nem verhette fel különösebben Antoni Bou születése 1986. október 17-én. Mint minden fiúgyermek, a kis Toni is szoros barátságot kötött a kétkerekűekkel. Biciklivel falta a kilométereket, 8 esztendősen már korosztályos versenyeken indult, aztán hamar átnyergelt a több kihívást magában rejtő motorokra.

Versenykarrierje spanyol junior bajnoki címmel kezdődött 2001-ben, röviddel ezután pedig már az acélosabb nemzetközi triál mezőnyben is megmérette magát. Először az európai 250 köbcentiméteres kategóriában villantotta meg tehetségét, olyannyira, hogy 2002-ben az év legígéretesebb újoncának választották. A következő esztendőben besöpörte az Európa-bajnoki címet, 2005-ben pedig már a spanyol válogatottat segítette hozzá a csapat világbajnoki aranyhoz. 2006-ban harmadik helyen végzett az akkor már negyedik éve egyeduralkodó Adam Raga, illetve a szériában másodszor is ezüstérmes Albert Cabestany mögött a teremtriál világbajnokságon, aztán ki is lépett a nagyok árnyékából. Minden addigi rekordot átírt, és nehéz elképzelni, hogy valaha is túlszárnyalják az általa felállított csúcsokat. Melyeket a következő években persze tovább emelhet, lévén minden idők legjobb triálosa csupán 33 esztendős. 

 

2007 óta mind teremben, mind szabadtéren legyőzhetetlen a világbajnokságon. 20 évesen és 5 hónaposan lett minden idők legfiatalabb teremtriál világbajnoka. 2009-ben ahol elindult, ott nyert. Diadalmaskodott teremben és szabadtéren egyaránt a világbajnokságon, valamint a spanyol bajnokságon, de a Nemzetek Triálján is ünnepelhetett. Ez a bravúr ezt megelőzően Adam Ragának sikerült egyes-egyedül. De Toni Bou más kategória. 2013-ban teremben megkaparintotta az újabb vb-titulust, és ezzel megelőzte a világbajnoki címek számában a nagy Dougie Lampkint, aki összesen 12 vb-aranyig jutott. Egyéniben jelenleg 27 vb-titulusnál jár, és hogy hol a vége, az egyelőre leginkább Toni kedvétől függ. Mármint kedvétől a folytatásra.

Az idei teremszezonban egyeduralkodó volt. Ötből öt versenyen oktatta a mezőnyt, melytől fényévekre van, és 67-re növelte az X-Triálban aratott győzelmei számát, ami utolérhetetlennek tűnő rekord. Utoljára tavaly Barcelonában tudták legyűrni, történetesen Adam Raga.  A hatszoros világbajnok honfitárs ebben az idényben Budapesten állt a legközelebb a bravúrhoz, hiszen a döntőben azonos ponttal végeztek, és a tie-breakben az döntött, hogy a második fordulóban Bou 3 hibaponttal kevesebbet gyűjtött. Fölényére jellemző, hogy a Réunion-szigeteken rendezett első verseny nem túl izgalmas döntőjében harmadannyi hibapontja volt, mint Ragának. Rennes-ben dupla annyi hibaponttal teljesítette a 6 szekciót Raga, mint a versenyt szimpla bemutatóvá degradáló „Földönkívüli”.

Élek a gyanúperrel, hogy csak azért nem volt nagyobb kettejük között a differencia, mert nem akarta annyira megalázni a korábbi bajnokot, vagy pusztán izgalmasabbá szerette volna tenni a finálét. Azt már le se merem írni, hogy - urambocsá’ - szántszándékkal hibázott. Egyszóval olyan könnyed eleganciával verte vetélytársait, hogy azt öröm volt nézni. Még annak dacára is, hogy agyonvágta a tulajdonképpeni verseny fogalmát. A legnagyobb rivalizálást hozó budapesti forduló után valamelyest közelebb került a bajnokhoz az idény versenyein második helyet kibérelő Raga, ám igazán megszorongatni nem volt képes. 

Bou persze nem hazudtolta meg szerény önmagát a bajnokság nívójáról szőtt mondandójában. 

„Bár minden városban 20 pontot szereztem, ez nem tükrözi, milyen kemény volt a bajnokság. Egyre nehezebb a győzelem, mert riválisaim egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rám, és ez minden forduló eredményéből látszik. A különbségek kicsik, ami bizonyíték arra, hogy mennyire versenyképes ez a sorozat. A 2020-as idény magasabb színvonalú volt, mint az utóbbi években, mert sok versenyző lépett előre, és a legcsekélyebb hibák is sokba kerülhetnek. Külön kiemelném Adam Raga stílusát, nagyszerű formáját, aki ismét legközelebbi riválisom volt a címért folytatott küzdelemben. Réunionban és Rennesben nagyobb volt az előnyöm, Barcelonában valamint Bilbaóban csak az utolsó szekció döntött, és persze Budapest volt a legizgalmasabb, mert a döntőben, tiebreak-ben 3 ponttal nyertem.”

Dicsérő mondatok a vetélytársakról, a gond csak az, hogy Bou képességeiből, szenzációs motorozásából kiindulva, illetve az úgynevezett riválisok időnkénti vergődését látva a laikusoknak is az az érzése, hogy a kis spanyolnak a következő évekre előre oda lehetne adni a világbajnoki aranyakat.  Jelen helyzetben persze ez foglalkoztatja legkevésbé a világbajnokot.

„Példa nélküli helyzetben vagyunk. A prioritás mindenkinek az egészsége, a lehető leggyorsabb kilábalás a világválságból. Jó hír, hogy két fordulót áthelyeztek a következő szezonra.”

Valóban, az előző idény két utolsó versenyét a Nemzetközi Szövetség áttette idén őszre. A következő szezon október 10-én rajtol az Andorra La Vellában rendezendő fordulóval, majd jön az X-Triál Nations, vagyis a Nemzetek Triálja Franciaországban november 6-án. Ezt követően Bécsújhelyre látogat a mezőny, november 14-én ugyanis ott lesz az új idény második fordulója.

A versenynaptárat tehát kényszerből átrendezték, minden valószínűség szerint csak egyvalami nem változik. A világbajnok személye.

Ide kattintva pedig megnézhetitek, hogyan telnek Bou mindennapjai a karanténban.

VIDU PÁL


Megtekintések száma: 724 2020-04-08 19:38:02
REGGELI START FM

Hová tűntél?

DIGI Mobil Oldalsáv


DIGI Sport Kvíz

TV Műsor
DIGI Sport 1
05:55 - Labdarúgás
Premier League, Newcastle - Brighton, ism.
ÚJ 07:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
ÉLŐ 07:55 - Reggeli Start
Extra (benne Sport 24)
09:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
09:30 - Gokart
Európa-bajnokság, Wackersdorf, Németország, ism.
10:00 - Labdarúgás
angol Ligakupa, összefoglaló, ism.
10:30 - Labdarúgás
Premier League, Arsenal - West Ham United, ism.
12:20 - Labdarúgás
Premier League, Manchester United - Crystal Palace, ism.
14:10 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
14:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 14:30 - Tenisz
WTA-torna, Róma, döntő
16:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
16:50 - Strandfoci
A válogatott - U21 válogatott, ism.
18:00 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
ÉLŐ 18:10 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 18:25 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló
19:20 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 19:35 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló
ÉLŐ 20:35 - Labdarúgás
Serie A TIM, AC Milan - Bologna
22:55 - Labdarúgás
Serie A TIM, Genoa - Crotone, ism.
DIGI Sport 2
01:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
05:45 - Tenisz
WTA-torna, Róma, elődöntők, ism.
09:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
09:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 10:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
16:00 - Tenisz
WTA Magazin, ism.
ÉLŐ 16:30 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
18:30 - Lovassport
Díjugrató GP, 1. forduló, Kiskunhalas, ism.
20:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:30 - Tenisz
WTA-torna, Róma, döntő, ism.
22:30 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
DIGI Sport 3
00:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Nice - PSG, ism.
08:50 - Labdarúgás
Ligue 1, Marseille - Lille, ism.
10:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
10:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:55 - Labdarúgás
Serie A TIM, Juventus - Sampdoria, ism.
13:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, Sassuolo - Cagliari, ism.
15:15 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
15:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
15:35 - Reggeli Start
Extra, ism.
17:00 - Labdarúgás
Serie A TIM, Parma - Napoli, ism.
18:50 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Brighton & Hove Albion - Portsmouth, ism.
20:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:55 - Labdarúgás
angol Ligakupa, West Bromwich Albion - Harrogate Town, ism.
22:45 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Burton Albion - Aston Villa, ism.
TV Műsor


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse