DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
További labdarúgás

Kiscsapat, nagy menetelés – Zenit Szentpétervár (2007/08)

Kiscsapat, nagy menetelés című sorozatunkban olyan szezonokat elevenítünk fel, amikor egy adott együttes erőn felül teljesített hazája bajnokságában vagy valamelyik nemzetközi kupasorozatban, és kiderül, mi lett a tündérmese vége – még akkor is, ha a gárda végül nem ért révbe. Ezúttal a Zenit Szentpétervár 2007/08-as UEFA Kupa-idényére tekintünk vissza.

Kiscsapat, nagy menetelés – Zenit Szentpétervár (2007/08)
(fotó: goal.com)

A Zenit manapság már úgy él a köztudatban, mint Oroszország egyik legerősebb csapata, amely minden évben ott van a nemzetközi porondon, saját bajnokságában pedig rendre az aranyéremért harcol. Bár a fiatalabbaknak ezt nehéz elképzelni, de ez nem volt mindig így.

A 2007-es esztendő hatalmas fordulatot hozott a világoskék - vagy néha fehér - dresszesek életébe. Az akkor még tavasz-őszi lebonyolítású Premier Liga 2006-os kiírásában a szentpéterváriak negyedikek lettek, így az UEFA Kupában indulhattak el 2007 második felében. És közben, mikor már javában a csoportkör zajlott a második számú klubsorozatban, a Zenit elhódította fennállása első orosz bajnoki címét (korábban a szovjet pontvadászatban egy alkalommal már végzett az élen), melyet azóta négy további diadal követett.

De térjünk csak vissza az UEFA Kupára!

A már említett, szemmel is jól látható javulásban elévülhetetlen érdemei voltak a rutinos holland trénernek, Dick Advocaatnak, aki 2006-ban vette át az együttes irányítását. Közben összeért egy olyan generáció a balti-tengeri kikötővárosban, amelyről előtte talán senki nem hallott – de erről majd egy kicsit később.

A Zenitnek már a második selejtezőkörben be kellett kapcsolódnia a küzdelmekbe, ahol simán, 5-0-s összesítéssel ütötte ki a szlovák Zlaté Moravcét, majd búcsúztatta a nemzetközileg nagyobb rutinnal bíró belga Standard Liege-t is, 4-1-gyel, ezzel bejutott a csoportkörbe.

A csoportkörbe, amely akkor épp a sajátos, ötcsapatos, csak „odavágós” lebonyolításban üzemelt (tehát mindenki csak egyszer játszott a csoportriválisaival). Az egykori Leningrád legénysége nem került könnyű ellenfelek mellé, ám egy győzelemmel, egy vereséggel és két döntetlennel végül – harmadikként – továbbment az Everton és a Nürnberg mögött, megelőzve az AZ Alkmaart és a Larisszát.

Jöhetett tehát az egyenes kieséses szakasz, melynek első fordulójában Advocaat fiai egy nagy skalpot szereztek, miután idegenben lőtt több góllal kiejtették a Villarrealt (1-0 és 1-2). A nyolcaddöntő is hasonló bravúrt hozott: a Zenit 3-1-re kikapott idegenben a Marseille-től, de otthon 2-0-ra verte a franciákat, így már a negyeddöntőben találta magát. Ott pedig jött egy olyan eredmény, amire már mindenki felkapta a fejét.

A szentpéterváriak vendégként gurítottak egy négyest a Bayer Leverkusennek, majd a 4-1-es siker után az is belefért, hogy saját stadionjukban 1-0-ra kikapjanak a gyógyszergyáriaktól. Az elismerésre méltó számadatok mellett az is meglepő volt, hogy az orosz alakulat rendkívül modern futballt mutatott be minden meccsén, a hangsúlyt a rövidpasszos, gyors támadásépítésre helyezve.


A Leverkusen elleni diadal már nagyon komoly fegyvertény volt (fotó: Sky Sports)


Persze ez nem változtatott azon, hogy az elődöntőben, az addigi legnagyobb falatnak ígérkező Bayern München ellen a legtöbben egy kézlegyintéssel elintézték a Zenitet. Nem elírás, a Bayern jött szembe az UEFA Kupa elődöntőjében, ugyanis a bajorok a 2006/07-es szezonban nem brillíroztak a Bundesligában, így lemaradtak a Bajnokok Ligájáról, ellenben az UEFA Kupát komolyan vették, és meg szerették volna nyerni azt.

Ettől aztán az első mérkőzés után némileg távolabb kerültek, ugyanis az Allianz Arénában mindössze 1-1-re futotta erejükből a Gazprom-gárda ellen. Oliver Kahnék - akiknél a legendás kapus mellett olyan futballisták voltak akkoriban, mint Lúcio, Willy Sagnol, Toni Kroos, Franck Ribéry, Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose vagy Luca Toni - a visszavágóra így sem esélytelenül érkeztek, de végül hatalmas pofonba szaladtak bele, és 4-0-s vereséget szenvedtek a káprázatosan játszó Zenit otthonában.

Ezek után a finálé már szinte csak formalitás volt, és az oroszok nem is engedték kiénekelni a sajtot a szájukból, ellentmondást nem tűrő produkcióval, 2-0-ra intézték el a Rangerst, megszerezve első, és máig utolsó UEFA-Kupájukat-serlegüket (amely 2010-től ugye Európa Liga-serleg lett).


(fotó: Sky Sports)


És, ahogy ígértük, említsük meg azt az összeért generációt! Olyan nevek fémjelezték azt a Zenitet, mint - természetesen a teljesség ignyéne nélkül - Aleszkszandr Anyukov, Igor Denyiszov, Viktor Fayzulin, Roman Sirokov, Anatolij Timoscsuk, Konsztantin Zirijanov, Pavel Pogrebnyak (aki a maga tíz találatával - Luca Tonival holtversenyben - gólkirály lett az UEFA Kupa 2007/08-as kiírásában), és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban Andrej Arsavin – aki ezeket a neveket nem véste az eszébe akkor, az biztosan megtette egy-két hónappal később, amikor a nagyrészt ezekre a focistákra épülő orosz válogatott az elődöntőig menetelt az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A szentpéterváriakat idővel szétszedték (de előtte a 2008-as UEFA Szuperkupát azért még behúzták), Arsavin és Porgebnyak például a Premier League-ben kötött ki, de a Zenit megfelelően tudta pótolni távozóit, máig hazája egyik legerősebb csapata maradt, így elmondható, hogy ezzel a győzelemmel egy új korszak kezdődött a klub históriájában – és ez még akkor is igaz, ha ehhez a kerethez hasonló azóta sem jött össze a Néva-folyó torkolatában…


POLGÁR GÁSPÁR

(Az adatok összegyűjtésében segítségünkre volt az uefa.com, a Transfermarkt, a worldfootball.net és a wikipedia.org is)

A Kiscsapat, nagy menetelés cikksorozat korábbi részei itt olvashatók.


Megtekintések száma: 3339 2020-04-15 13:31:58
Hová tűntél?

DIGI Mobil Oldalsáv


DIGI Sport Kvíz

TV Műsor
DIGI Sport 1
00:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Nice - PSG, ism.
08:50 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló, ism.
ÚJ 09:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
09:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 10:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
16:10 - Labdarúgás
Premier League, Leicester - Burnley, ism.
18:00 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
ÉLŐ 18:10 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÚJ 18:25 - A nap hőse
Gála
ÉLŐ 19:10 - Labdarúgás
Premier League, összefoglaló
20:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
20:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 21:10 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Luton Town - Manchester United
23:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:30 - Tenisz
WTA-torna, Róma, döntő, ism.
DIGI Sport 2
02:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:20 - Labdarúgás
Serie A TIM, szezonelőzetes, 2020/2021, ism.
ÚJ 07:15 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló
08:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, AC Milan - Bologna, ism.
10:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, Genoa - Crotone, ism.
12:35 - Labdarúgás
Serie A TIM, Fiorentina - Torino, ism.
14:25 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
14:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
14:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, Hellas Verona - AS Roma, ism.
ÉLŐ 16:30 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
18:25 - Tenisz
WTA Magazin, ism.
ÉLŐ 18:55 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Leyton Orient - Tottenham
21:00 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló, ism.
22:10 - A nap hőse
Gála, ism.
22:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:10 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
23:20 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló, ism.
DIGI Sport 3
00:35 - Labdarúgás
angol Ligakupa, összefoglaló, ism.
01:05 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
10:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Nantes - St. Étienne, ism.
11:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
12:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:05 - Labdarúgás
Ligue 1, Montpellier - Angers, ism.
13:55 - Labdarúgás
Ligue 1, Rennes - AS Monaco, ism.
15:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
15:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:05 - Labdarúgás
Ligue 1, Lens - Bordeaux, ism.
17:55 - Labdarúgás
Ligue 1, Marseille - Lille, ism.
19:45 - Labdarúgás
Ligue 1, összefoglaló, ism.
20:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:55 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
TV Műsor


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse