DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Technikai sportok

Ha egyszer egy Bolt beindul

Nincs, ki megállítsa. Még mindig csak 22 esztendős, és minden idők legfiatalabb superenduro-világbajnoka. De hogy legyen egy kis csavar is a sztoriban, tavaly ilyenkor a kórházi ágyon ücsörögve még azon kellett morfondíroznia, hogy tud-e majd egyáltalán járni. Ő Billy Bolt. Neve franciául csavart jelent, ilyen névvel pedig - ahogy az újdonsült világbajnok mondja – az az ember sorsa, hogy pilóta legyen.

Ha egyszer egy Bolt beindul

William Joshua Bolt - mert így anyakönyvezték - olyan családba született, ahol predesztinálva volt a versenyzésre. Édesapja, aki élt-halt a motorokért, alig 2 és fél éves korában feltette a legkisebb Boltot egy Suzuki LT 50-re. Innentől eldőlt minden. No, nem a motor, mert az quad volt, hanem az, hogy a kis lurkó életét ettől fogva meghatározza a motorozás soha el nem múló szenvedélye. A szomszédok persze joggal vághatták a családfő fejéhez, hogy nincs ki a négy kereke. Az idősebb Bolt nem törődött a kritikákkal, az aggodalmakkal, és szűkre szabott anyagi lehetőségei dacára szorgalmasan építgette fia motoros karrierjét.  

„Mindig motorkerékpározni akartam gyerekként. Minden versenyt követtem, megnéztem a tévében, tanultam a nagyoktól, és ez később nagyon hasznosnak bizonyult” - emlékszik vissza a korai időkre Bolt.                                            

A gyerek szorgalmasan rótta a köröket a wallsendi ház körül, 6 évesen pedig elstartolt versenyzői pályafutása. Motokrosszal próbálkozott, és végigjárta a brit utánpótlás bajnokság minden létrafokát. A C osztályban a kategória legfiatalabb versenyzőjeként kilencedik helyen végzett, de már ekkor sokkal komolyabb álmokat dédelgetett. Nemzetközi porondon szerette volna nem pusztán megmutatni magát, hanem versenyeket, bajnoki címeket nyerni. Vele született türelmetlensége miatt jó darabig hiányoztak az átütő eredmények. A B osztályban első teljes idényében negyedik lett. Úgy magyarázta, kicsit elvesztette az önkontrollt, hiszen vágyai az A osztályról szóltak. 2013-ban elért oda is, és rögvest harmadik helyet szerzett. Innentől az Európa-bajnokságon, a világbajnokságon való indulás vált prioritássá.

„Nem motoroztam jól, de nagyon élveztem. Imádtam a külföldi versenyeket, sok barátot szereztem. Akadtak jó futamaim, ám nem sikerült konzekvensen jól szerepelnem” – idézi fel a kezdeteket a nemzetközi színtéren.

Az iskolában kitűnő volt matekból és statisztikából, és noha a versenystatisztikái még nem voltak túlzottan fényesek, mindenkit lenyűgözött a sebességével, látványos technikájával és karizmájával. Így azt a Julian Stevenst is, aki számtalan nagy karriert indított el. Az enduro egyik legnagyobb figurája felfigyelt a srácra. A közösségi médiában talált egy videoklipet, amiben Billy őrült dolgokat művelt a motorral. A brit világbajnoki futamon aztán megkérdezte Boltot, mit gondol a superenduroról. A fiú szabadkozott, hogy elkötelezte magát a 2015-ös vb-idényre, Stevens pedig azzal puhította, hogy elég gyors ahhoz, hogy az élről induljon. Ez hatott, és decemberben már együtt edzett a nagy Taddy Blazusiakkal. A hatszoros világbajnok mellett Jonny Walker is ott volt a tréningeken, akinek akkor már komoly referenciái voltak. Billy csak edzett és tanult, hihetetlen gyorsan alkalmazkodva az új kihívásokhoz.  Summa-summárum, 2016-ban a kölyök első enduro vb-s futamán, Erzbergben rögvest az ötödik helyen zárt. A hozzáértőket megfogta ragyogó stílusával, és innentől már csak idő kérdése volt az első dobogó. 

Az ambiciózus fiatalember a 2017-18-as superenduro világbajnokságon első nekirugaszkodásra ezüstérmes lett, mindössze 14 ponttal lemaradva Cody Webbtől, ám 1 ponttal maga mögé utasítva az abszolút sztár Blazusiakot. Újoncként már az első versenyen nyert a háromból egy futamot, amit aztán szezon közben megtoldott további két győzelemmel. Ezek után mindenki égető türelmetlenséggel várta a következő idényt, hogy egymásnak feszüljön a hatszoros világbajnok lengyel, az addig kétszeres aranyérmes amerikai Colton Haaker, valamint honfitársa, a címvédő Webb. Az elképesztően izgalmas küzdelem bekövetkezett, hisz Haaker csapattársa segítségével, nem túlzottan sportszerű körülmények között, 4 ponttal Webb előtt lett harmadjára is világbajnok, ám még a szezon előtt történt egy komoly baleset is. Bolt súlyos lábsérülést szenvedett, és akadtak olyan válságos pillanatok, amikor az is kérdésesnek tűnt, hogy valaha is lábra állhat. A hosszú lábadozás lelkileg nem összetörte, hanem épp ellenkezőleg, mentálisan megerősödve került ki a kórházból.

Fájós lábbal is rengeteget tréningezett, aztán belevágott a nagy kalandba, hogy a 2019-2020-as szezonban megszerezze a hőn áhított világbajnoki címet. Élete hatodik superenduro-viadalát megelőzően rendkívül ideges volt. Tisztában volt azzal, hogy megvan a kellő sebessége, ám a stadionba belépve sok minden megváltozhat. Nos, az érthető izgalom nem volt kerékkötője a sikernek, mert egy híján tarolt a hétvégén. Krakkóban leggyorsabb volt a superpole-on, a három futamból pedig csupán egyszer verték meg, a középsőn befurakodott elé a hazaiak kedvence, Blazusiak.

Németországban nem ment jól, sőt a szezonban legrosszabb teljesítményét produkálta. Persze minden relatív, mert második, harmadik és negyedik pozícióban végzett, de leginkább az fájhatott, hogy Blazusiak triplázott, és az összetettben befurakodott a brit elé.

„Jól éreztem magam az edzésen, a mátrixban illetve a sziklás résznél mindenkinél gyorsabb voltam, de éjjel nem raktam össze fejben a pályát. A versenyen 15 másodperces előny birtokában buktam, így meg kellett tanulnom jobban menedzselni a futamokat, hogy ezeket a hibákat megelőzzem” - vonta le a riesai viadal tanulságait.

La Corunában aztán visszavágott, tökéletes motorozással kisajátítva a dobogó legfelső fokát. Nyerte a superpole-t és az összes futamot, fölényét leginkább az mutatja, hogy az utolsón több mint fél percet adott Walkernek és Blazusiaknak. A pontversenyben természetesen visszavette a vezetést, amit innentől már nem engedett ki a kezéből. A budapesti versenyen, az utolsó futamon csupán harmadik lett, de minden mást ő nyert. A lódzi viadalt ugyan törölték a koronavírus miatt, de azt senki nem feltételezi komolyan, hogy 18 pontos hátrányból Blazusiak fordítani tudott volna az egész idényben kitűnően motorozó Bolt ellen.

Billy a megrendezett 12 futamból hetet nyert, a négy superpole-ból pedig hármat, és lett a 13. teremben rendezett enduro vb hatodik világbajnoka. Mindössze 4 év endurós múlttal a háta mögött! És hogy mi a különbség egy elveszített és egy megnyert világbajnokság között?

„2018-ban szörnyű volt. Túl sok időt töltöttem azzal, hogy megnézzem, mások mit csinálnak, hogyan motoroznak. Nem voltam eléggé elkötelezett, idén viszont több lett az önbizalmam, összeraktam fejben a versenyeket, az egyik legnagyobb fejlődést ebben értem el.”

Billy Bolt a superenduro második brit világbajnoka a 2008-ban diadalmaskodó David Knight mellett, és Colton Haaker után a második, aki Husquarnával ért a csúcsra. Az amerikai három vb-i címnél tart, Blazusiak pedig dupla ennyinél, de egy tény; ha valakinek van esélye befogni őket, az a jelenlegi mezőnyből éppen Bolt. Mert ha egy Bolt egyszer beindul…

VIDU PÁL


Megtekintések száma: 406 2020-04-18 12:01:45
Hová tűntél?

DIGI Mobil Oldalsáv


DIGI Sport Kvíz

TV Műsor
DIGI Sport 1
01:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, AC Milan - Bologna, ism.
08:35 - A nap hőse
Gála, ism.
09:20 - Tenisz
WTA Magazin, ism.
09:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 10:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
ÉLŐ 15:55 - Röplabda
férfi Bajnokok Ligája, Fino Kaposvár VC - Erzeni Shijak
18:55 - Labdarúgás
Premier League, összefoglaló, ism.
20:25 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 20:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Leicester - Arsenal
ÚJ 22:45 - Labdarúgás
Premier League Netbusters
23:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:30 - Röplabda
női Bajnokok Ligája, Vasas Óbuda - Dinamo Moszkva, ism.
DIGI Sport 2
00:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
07:00 - Labdarúgás
Ligue 1, Nice - PSG, ism.
08:50 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Luton Town - Manchester United, ism.
ÚJ 10:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
10:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:55 - Labdarúgás
Premier League, Manchester United - Crystal Palace, ism.
12:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:50 - Labdarúgás
Premier League, Leicester - Burnley, ism.
14:40 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
14:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
15:00 - Labdarúgás
Premier League, Arsenal - West Ham United, ism.
ÉLŐ 17:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
ÉLŐ 17:45 - Röplabda
női Bajnokok Ligája, Vasas Óbuda - Dinamo Moszkva
ÉLŐ 20:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Chelsea - Barnsley
22:45 - Labdarúgás
Serie A TIM, összefoglaló, ism.
23:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
DIGI Sport 3
06:00 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
10:00 - Labdarúgás
Serie A TIM, Sassuolo - Cagliari, ism.
11:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
12:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:05 - Labdarúgás
Serie A TIM, Hellas Verona - AS Roma, ism.
14:25 - Labdarúgás
Serie A TIM, Parma - Napoli, ism.
16:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:25 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Halper Emese
LIVE 16:35 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg
18:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
18:50 - Labdarúgás
Serie A TIM, Juventus - Sampdoria, ism.
LIVE 20:40 - Labdarúgás
angol Ligakupa, Fleetwood Town - Everton
22:45 - Tenisz
WTA-torna, Strasbourg, ism.
TV Műsor


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse