DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse
Olasz labdarúgás

Hová tűntél? - Giuseppe Rossi

„Hová tűntél?” elnevezésű sorozatunkban igyekszünk olyan játékosokat előkeríteni, akik egy időben az európai topfutball részesei voltak, mára viszont megbújtak valahol a nagyvilágban. Ezúttal a Villarreal történetének legeredményesebb játékosának, a 2008-as olimpiai gólkirály Giuseppe Rossi nyomába eredünk.

Hová tűntél? - Giuseppe Rossi
(fotó: www.transfermarkt.com)

Giuseppe Rossi 1987. február 1-én látta meg a napvilágot a New Jersey-beli Teaneckben, Amerikába emigrált olasz szülők gyermekeként. A helyi Clifton Stallions  csapatában ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd 12 éves korában az amúgy fociedző édesapjával, Fernando Rossival Olaszországba költözött, hogy a Parma ificsapatában pallérozódjon tovább.

A korosztályának egyik legtehetségesebb játékosának tartott Rossira a Manchester United is felfigyelt, és 2004-ben le is igazolta az akkor 17 játékost. A bemutatkozásra sem kellett sokat várnia a felnőttek között: novemberben a Crystal Palace elleni Ligakupa-találkozó 84. percében váltotta David Belliont. A Premier League-ben majdnem egy évvel később, 2005 októberében debütált, méghozzá úgy, ahogy az keveseknek sikerül: a 78. percben állt be Ruud Van Nistelrooy helyére és kilenc perccel később gólt szerzett, így az MU végül 3-1-re győzött Sunderlandben. A 2005/2006-os szezonban ezt követően még 11-szer kapott lehetőséget Sir Alex Fergusontól, minden sorozatot figyelembe véve pedig összesen 4 gólt szerzett.

Tapasztalatszerzés céljából a 2006/2007-es szezon elején a vörös ördögök fél évre kölcsönadták a Newcastle-nek Rossit. Ez a hat hónap azonban nem volt valami sikeres, 13 mérkőzésen csupán 1-szer volt eredményes. Az idény második felét korábbi csapatánál, a Parmánál töltötte kölcsönben, és ez váltás abszolút bejött: első meccsén rögtön győztes gólt szerzett a Torino ellen, később duplázott többek között a Fiorentina és a Messina ellen is, és a fél szezon alatt szerzett 9 bajnoki góljával nagy szerepe volt abban, hogy a Parma ne essen ki az élvonalból.

Ezt követően visszatért Manchesterbe, ahol az elmúlt hónapok remeklése ellenére sem volt maradása: az MU 2017 júliusában 11 millió euróért eladta őt a Villarrealnak. A kezdés mondhatni a szokásosra sikerült, ugyanis már a Valencia elleni első bajnokiján betalált. Az idényt végül 11 bajnoki találattal zárta, és a következő kettőben sem szerzett 10-nél kevesebbet a La Ligában, ám az igazi áttörést a 2010/2011-es évad hozta meg a számára: 56 tétmérkőzésen 32-szer volt eredményes (18-at szerzett a bajnokságban, 11-et az Európa Ligában), és a negyedik, BL-indulást érő helyre vezette csapatát.

A következő idény is meghatározó volt pályafutásában, ám sajnos negatív szempontból, ugyanis ekkor kezdődött az egész karrierjére kiható, sérülésekkel tizedelt kálváriája: 2011 októberében, a Real Madrid ellen bajnokin elszakadt az elülső keresztszalag a jobb térdében. Hat hónap után visszatért, ám jött az újabb dráma, ugyanis edzésen rásérült a műtött térdére, ami után újabb két műtét és összesen 10 hónapos kényszerpihenő következett. Ezzel sajnos véget is ért Villarrealos karrierje, a spanyol együttesben összesen 192 tétmérkőzésen 82 gólt szerzett, ezzel ő a csapat történetének legeredményesebb játékosa, a második helyen egy bizonyos Diego Forlán áll 59 találattal.


Pepito Rossi, a Villarreal történetének legeredményesebb játékosa (fotó: medium.com)


Ezek után a Fiorentinánál még bíztak benne, hogy a sérülése után is képes lesz a korábban nyújtott teljesítményre, ezért 2013 januárjában 4 évre leigazolta az akkor 25 éves támadót. A közelmúlt eseményeiből kiindulva ezúttal nem kapkodták el visszatérését, így csak a 2012/2013-as idény utolsó fordulójában debütált a firenzei csapatban. A következő idény pazarul indult Pepito számára (ezt a becenevet a korábbi kiváló olasz támadó, Paolo Rossi után ragasztották rá Spanyolországban): az első fordulóban, 23 hónap elteltével ismét gólt szerzett, triplával vette ki a részét a Juve elleni 4-2-es sikerből, 18 meccs után 14 góllal vezette a góllövőlistát, mígnem elérkeztünk 2014. január 5-ig. 

Ekkor ugyanis Leandro Rinaudo hátulról történő becsúszását követően ismét megsérült az a fránya jobb térd. Négy hónapot követően ugyan a májusi, a Napoli ellen 3-1-re elveszített Olasz Kupa döntőben visszatért, ám szeptemberben jött az újabb hidegzuhany és az újabb térdműtét. Elsőre 4-5 hónapos felépülést jósoltak, de egyéb problémák, különböző izomsérülések miatt végül a teljes 2014/2015-ös szezont ki kellett hagynia Rossinak. Egy éves kihagyás után, 2015 augusztusában immáron sokadjára is visszatért a gyepre, ám a kevés játéklehetőség, és a 2016-os olasz Eb-keretbe való bekerülés reményében visszatért korábbi sikerei helyszínére, Spanyolországba, ám ezúttal a Levantéhoz. A fél éves kölcsön alatt hatszor volt eredmény (azt már leírnunk sem kell, hogy természetesen rögtön első meccsén góllal kezdett), ám csapata ennek ellenére is búcsúzott az élvonaltól, és Rossi nagy bánatára végül az Európa-bajnokságra sem vitte el magával Antonio Conte.

A következő szezonra is maradt Hispániában, ugyanis a Celta Vigo egy évre, további egy éves opcióval vette kölcsön a Fiorentinától. A szokásos első meccs, első gólt követően ismét ígéretesen alakult a sorsa, mígnem 2017 áprilisában a sors ismét közbeszólt: ezúttal a bal térdében szakadt el az elülső keresztszalag. Újabb fél éves kihagyás következett, majd pedig szabadon igazolhatóvá vált, miután  a szezon végén lejárt a szerződése a firenzei csapatnál, amely – sajnos érthető okokból – nem gördített akadályt az üveglábú támadó távozása elé.


Firenzei emlékek, Rossi-tripla a Juventus elleni 4-2-es bajnokin (fotó: www.fiorentina.it)


Ennek ellenére a Genoánál ismét megkapta a bizalmat: miután megfelelt az orvosi vizsgálatokon, 2017 decemberében aláírt a griffekhez. Ám elég hamar, a 2017/2018-as idény végén távozott a genovai csapattól (10 mérkőzés, 1 gól), így ismét szabadon igazolhatóvá vált. Szegény embert még az ág is húzza, ugyanis ezúttal doppingbotrányba keveredett Rossi: még májusban, a Benevento elleni bajnokin produkált pozitív tesztet, a dorzolamide nevű tiltott szert találták a szervezetében. Rossi végig tagadta, hogy szedte volna a zöld hályog kezelésére használt, főleg szemcseppekben található szert, végül nem is tiltották el, megúszta figyelmeztetéssel a dolgot. 

Szabadon igazolható játékosként korábbi csapattársa, a Manchester United jelenlegi menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer dobott mentőövet Rossinak, és 2019 januárjában meghívta őt, hogy részt vegyen a vörös ördögök edzésein. Ám a próbajátékot követően végül nem kapott szerződést, később a Los Angeles FC-nél és korábbi csapatánál, a Villarrealnál is csak edzhetett, mígnem 2020. február 27-én jött a hír: az MLS-ben szereplő Real Salt Lake bejelentette a közel két éve csapat nélküli Giuseppe Rossi érkezését! Az immáron 33 éves futballista két nappal később be is mutatkozott új csapatában (21 hónap elteltével játszott ismét tétmérkőzést), ám ez az első találatra egészen múlt vasárnapig várni kellett: 2020. augusztus 29-én, 846 nap elteltével volt újra eredményes a Portland Timbers elleni, végül 4-4-es döntetlennel záruló találkozón.

Rossi a Real Salt Lake mezében (fotó: Twitter)

Ami a válogatottat illeti: Rossi az olasz utánpótlás-együtteseket végigjárva 2008 és 2014 között 30 alkalommal lépett pályára a squadra azzurra felnőttcsapatában, és összesen hétszer talált be a címeres mezben. A 2008-as pekingi olimpián ő lett a torna aranycipőse (négy találattal), és ott volt a 2009-es Konföderációs Kupán is, ám sorozatos sérülései miatt a rendkívül peches játékos eddig egyetlen egy felnőtt világbajnokságon és Európa-bajnokságon sem léphetett pályára a válogatottban - és nagy valószínűséggel már nem is fog.

Giuseppe Rossi esetében valóban nagy kérdés, tényleg mire vitte volna, mit érhetett volna el, hiszen tehetsége, technikai képzettsége és játékintelligenciája alapján ennél jóval többre volt predesztinálva. Sajnos a választ már soha nem tudjuk meg. Vélhetően kevés rá az esély, hogy ismét lássuk őt Európában focizni - bár ki tudja, láttunk már csodákat -, így csak azt kívánjuk a még mindig csak 33 éves kiválóságnak, hogy kerüljék el a további sérülések, és lelje örömét pályafutása hátralevő részében, ami remélhetőleg minél tovább tart!

A Hová tűntél? sorozat korábbi részei itt érhetők el.


Megtekintések száma: 6319 2020-09-01 13:57:07
REGGELI START FM

DIGI Mobil Oldalsáv

Hová tűntél?


TV Műsor
DIGI Sport 1
00:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
06:45 - Labdarúgás
Exkluzív, William Gallas-interjú, ism.
07:35 - A nap hőse
ÚJ 07:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
ÉLŐ 07:55 - Reggeli Start
(benne Sport 24)
09:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
09:10 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
09:20 - A nap hőse
09:30 - Labdarúgás
Premier League, Crystal Palace - Manchester United, ism.
11:20 - Labdarúgás
Premier League, Liverpool - Chelsea, ism.
13:10 - A nap hőse
13:20 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
13:30 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
13:35 - Labdarúgás
Premier League, Burnley - Arsenal, ism.
15:25 - Labdarúgás
Premier League, Brighton - Leicester, ism.
17:15 - A nap hőse
17:25 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
17:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
17:45 - Autósport
DTM, Lausitzring, 1. verseny, ism.
19:20 - Autósport
DTM Trophy, Lausitzring, 1. verseny, ism.
20:10 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
20:25 - Autósport
DTM, Lausitzring, 2. verseny, ism.
22:00 - Autósport
DTM Trophy, Lausitzring, 2. verseny, ism.
22:50 - A nap hőse
23:00 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
23:10 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
23:25 - Labdarúgás
Exkluzív, William Gallas-interjú, ism.
DIGI Sport 2
05:55 - Tenisz
WTA-torna, döntő, Gdynia, ism.
07:55 - Tenisz
WTA-torna, döntő, Palermo, ism.
09:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
10:05 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
10:15 - A nap hőse
10:25 - Tenisz
WTA Magazin, ism.
10:55 - Reggeli Start, ism.
11:50 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
12:00 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
12:05 - Tenisz
WTA-torna, Szentpétervár, Gasanova - Pavljucsenkova, ism.
15:20 - A nap hőse
15:30 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
15:40 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
15:45 - Tenisz
WTA-torna, Miami, Barty - Szabalenka, ism.
18:25 - A nap hőse
18:35 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
18:45 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
18:55 - Labdarúgás
Premier League, Crystal Palace - Manchester United, ism.
20:45 - Labdarúgás
Premier League, Liverpool - Chelsea, ism.
22:35 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
22:50 - Labdarúgás
Ligue 1, Brest - Montpellier, ism.
DIGI Sport 3
00:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
01:10 - Tenisz
WTA-torna, Palermo, döntő, ism.
06:55 - Labdarúgás
Ligue 1, Brest - Montpellier, ism.
08:45 - Labdarúgás
Ligue 1, PSG - Strasbourg, ism.
10:35 - A nap hőse
10:45 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
10:55 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
11:05 - Labdarúgás
Ligue 1, Lorient - AS Monaco, ism.
12:55 - Labdarúgás
Ligue 1, PSG - Brest, ism.
14:45 - A nap hőse
14:55 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
15:05 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
15:10 - Reggeli Start, ism.
16:05 - S.E.F.T.
A DIGI Sport életmódmagazinja - Nagy Betti
16:15 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
16:25 - Lovassport
Fogathajtás, Nemzetközi verseny, ism.
18:10 - Vízilabda
férfi Euro Kupa, döntő, 1. mérkőzés, Szolnok - OSC, ism.
19:30 - Vízilabda
férfi Euro Kupa, döntő, 2. mérkőzés, OSC - Szolnok, ism.
20:50 - Sport 24
A DIGI Sport hírműsora
21:05 - Strandlabdarúgás
elődöntők, ism.
23:05 - Strandlabdarúgás
bronzmérkőzés, ism.
TV Műsor

DIGI Wifi 6 oldal


DIGI Film Now DIGI Life DIGI World DIGI Animal World Music Channel H!T Music Channel A Nap Hőse